Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Repatrierea romilor kosovari din Germania


Cancelaria Angelei Merkel
Cancelaria Angelei Merkel

Un acord bilateral prevede repatrierea anuală a 2500 de refugiaţi din Kosovo


Radiodifuziunea germană a anunţat că disensiunile ivite între preşedintele francez Sarkozy şi cancelara Merkel au fost aplanate. La reuniunea liderilor europeni Sarkozy a susţinut săptămîna trecută că şi Germania intenţionează să desfiinţeze taberele romilor. Guvernul de la Berlin a dezminţit imediat această aserţiune, precizînd că în Germania nu există astfel de tabere ale romilor.

Şi Consiliul Central al romilor şi al populaţiei sinti din Germania a dat publicităţii o declaraţia, contrazicînd aserţiunea preşedintelui francez, confirmînd astfel dezminţirea gvernului federal.

Problema desfiinţării taberelor din Franţa şi repatrierea romilor în România - respectiv Bulgaria - a fost, pe larg discutată de mass-media internaţională, stîrnind numeroase comentarii critice la adresa preşedintelui francez.

În cursul acestor discuţii aprinse s-a amintit de faptul că şi din Germania sunt expulzaţi romi. Este vorba despre romi din Kosovo care au sosit în Germania în timpul războiului din fosta Iugoslavie. Autorităţile germane şi cele din Kosovo au semnat un acord care prevede repatrierea a cel puţin 8000 de kosovari, între care şi numeroşi romi. Mai multe organizaţii au criticat acordul, susţinînd că în Kosovo romii sunt lipsiţi de orice perspectivă şi după reîntoarcerea în fosta lor patrie vor avea din nou de suferit. Ministrul bavarez de interne, Joachim Herrmann a respins aceste aserţiuni. Într-un amplu interviu acordat postului naţional de radio „Deutschlandfunk“, Hermann a susţinut că după terminarea războiului civil din Iugoslavia repatrierea acestor oameni este „acceptabilă şi rezonabilă“.

Dorinţa populaţiei germane, de a primi pentru o perioadă limitată - şi în viitor - refugiaţi din zone de criză, se va menţine numai dacă cei în cauză se reîntorc ulterior în patria lor. În continuare Hermann a precizat: „În ultimii ani au fost repatriate deja mii de persoane; mii de refugiaţi din cauza unor războaie civile, s-au reîntors în patria lor. Măsura a fost aplicată atît în ceea ce priveşte refugiaţii din Bosnia-Herţegovina cît şi din Kosovo sau alte regiuni. Măsura trebuie aplicată pentru toate persoanele care nu au obţinut dreptul de şedere permanentă, între acestea aflîndu-se şi romi. Nu poate fi vorba despre o acţiune specială prin care sunt vizaţi romii.“

Herrmann a mai subliniat că acum trebuie să se acţioneze în vederea stabilizării situaţiei din Kosovo. Potrivit acordului încheiat între Germania şi Kosovo anual vor fi repatriate circa 2500 de persoane.
XS
SM
MD
LG