Linkuri accesibilitate

Combinaţii cu hrişcă


După 20 de ani de tranziţie, pigmentată de combinaţii de felul celei cu hrişca, ai noştri consumatori ar trebui să înţeleagă că nu se poate miza numai pe vigilenţa organelor de control.


Aşadar, majorarea recentă a preţului hriştii pînă la 25-27 de lei pentru un kg s-a dovedit a fi o cacealma ordinară. Organele de control ale statului au analizat situaţia şi au constatat că negustorii au majorat exacerbat - nejustificat preţul. Şi, iată, aceiaşi comercianţi s-au îmbunat brusc şi vînd acum kilogramul de hrişcă numai cu 19 lei.

Cîteva observaţii ar trebui făcute pe marginea combinaţiilor cu hrişca. Aceşti negustori şmecheri, care ne-au vîndut cîteva zile hrişca cu 25-27 de lei, sînt de fapt concetăţenii noştri împreună cu care noi făurim o societate prosperă şi o economie de piaţă funcţională. Dată fiind lăcomia lor exagerată, mă tem că roadele făuririi noastre comune vor lăsa multă vreme de dorit. Şi e limpede că nimeni dintre ei nu se va grăbi să ne întoarcă supraprofitul pe care l-au făcut în acele zile. Poezd uehal, vorba unui vecin de-al meu.

Ar trebui remarcată, fireşte, şi reacţia relativ rapidă a organelor de control care au restabilit corectitudinea. Acestea au mers în pieţe, au cercetat, i-au luat la întrebări pe vînzători şi, în cele din urmă, preţul justificat din punct de vedere economic a fost restabilit. Le mulţumim pentru grijă şi promptitudine.

Mai există însă un aspect care ar trebui luat foarte serios în discuţie, după părerea mea. Cred că după 20 de ani de tranziţie, pigmentată cu tot felul de combinaţii de felul celei cu hrişca, ai noştri consumatori ar trebui să înţeleagă că într-o economie de piaţă normală nu se poate miza numai pe vigilenţa organelor de control. Nu doar organul de control trebuie să penalizeze negustorul care fixează preţuri aberante, ci şi consumatorii de rind.

Atunci cînd vede şi simte că preţul e aberant, consumatorul ar trebui să încerce să-l influenţeze el însuşi pe vînzătorul prea lacom. Cum? Simplu. Să nu-i cumpere produsul exagerat de scump. Să nu cumpere, orice s-ar întîmpla. Să nu-şi poată vinde negustorul acela produsele scumpe o veşnicie. Dar nu va fi o veşnicie, pentru că în faţa consecvenţei cumpărătorilor negustorul va trebui să revină la preţul reciproc avantajos.

Ştiu că aici, în R. Moldova, lucrul acesta e în anumite cazuri greu de realizat, dar atîta timp cît cumpărătorii nu se vor respecta şi nu vor ignora măcar unele produse cu preţ aberant, economia noastră de piaţă va fi un teren fertil pentru combinaţii dubioase.
XS
SM
MD
LG