Linkuri accesibilitate

România orientală și România occidentală


Servilismul - piesa de rezistență a vieții publice românești.


Fostul premier al Romaniei, Petre Roman se exprima asupra problemelor „identitatii moldave” intr-un articol publicat de Jurnalul national. Consideratiile sale rezuma interventia pe care a avut-o recent la Chisinau la conferinta Republica Moldova – Spania, doua frontiere ale latinitatii. Constituita mai ales in indelungata rezistenta la politicile de deznationalizare duse de regimurile tarist si bolsevic, „identitatea moldava” ar fi acum dependenta de drumul – european sau nu – pe care va merge tara, spune Roman. Pentru Republica Moldova, integrarea europeana ar putea insemna o veritabila renastere identitara, de care insa tara risca deja sa se indeparteze dupa esecul referendumului din 5 noiembrie. Petre Roman spera ca rezultatul apropiatelor alegeri “să nu devina o noua hegemonie a trecutului, dupa ce tinerii reusisera sa-l invinga in aprilie trecut” (am incheiat citatul din Jurnalul national).

In discutiile despre cazul Sorin Ovidiu Vantu, se infrunta Romania orientala si Romania occidentala – arata Tom Gallagher intr-un comentariu din Romania libera. Cel mai socant fenomen care a insotit arestarea si apoi eliberarea patronului trustului Realitatea, ramane in opinia jurnalistului, „interminabila parada de voci recrutate din randurile mass media, politicienilor, societatii civile si ale Relatiilor publice”, oameni dispusi sa jure 24 de ore din 24 ca Vantu este nevinovat si ca arestarea sa este doar razbunare politica din partea presedintelui Traian Basescu. S-ar fi facut astfel demonstratia “ca orientalismul exprimat prin servilism desantat si deceptie de-a dreptul rituala ramane inca piesa de rezistenta a vietii publice romanesti”.

In Adevarul, cititorii primesc indemnul de a vedea mai departe de expulzarile tiganilor de origine romana din Franta. Editorialul lui Ovidiu Nahoi vede in acest scandal un punct de fractura in constructia europeana, care risca sa deschida drumul spre „protectionismul economic” si spre „dictatul celor mari asupra celor mici”. „Pentru Romania ar fi o catastrofa istorica. Proiectul nostru de occidentalizare inceput acum un secol si jumatate de niste tineri entuziasti care studiau la Paris, va fi iarasi pus intre paranteze”.
XS
SM
MD
LG