Linkuri accesibilitate

Țelurile de Dezvoltare ale Mileniului


Președintele Băncii Mondiale Robert B. Zoellick la ONU
Președintele Băncii Mondiale Robert B. Zoellick la ONU

Ambițiosul proiect ONU a fost dat peste cap de criza economică globală.


Peste 130 de sefi de state participa timp de 3 zile la New York la conferinta Natiunilor Unite pe tema modului in care natiunile dezvoltate ale lumii sprijina eradicarea saraciei si daca ambitiosul tel va putea fi atins pina in 2015 asa cum se planificase initial, acum 10 ani.

Nimeni aproape nu mai crede ca ar putea fi atins acest tel extrem de ambitios. Nici macar Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon: „Am fost foarte incurajat de sprijinul puternic pentru acest eveniment. Am vazut, cu timpul, indiferent de subiectul abordat, ce mult poate sa insemne sprijinul acordat la cel mai inalt nivel politic. In aceasta competitie contra cronometru avem toti promisiuni de onorat.”

Mark Lagon, de la Consiliul pentru Relatii Externe de la New York, spune ca intreg acest proiect de eradicare a saraciei are o problema majora: „Natiunile Unite au fost un forum pentru ca natiunile lumii sa isi poata exprima ingrijorarile despre saracia in lume. Dar mecanismele pentru a face lumea mai prospera, pentru cresterea economica, au prea putin de-a face cu Natiunile Unite.”

Acest rol revine in primul rind Fondului Monetar International si Bancii Mondiale. Aceste doua organizatii sunt cele care acorda credite, urmaresc si dezvolta proiecte mondiale pentru combaterea saraciei.

Stuart Patrick, care este raspunzator de programul pentru institutii internationale si guvernare globala a Consiliul pentru relatii externe, crede ca acest proiect, intitulat Telurile de Dezvoltare ale Mileniului, are putine sanse de succes in intervalul de timp ramas: „Telurile au fost cam ambitioase si ar fi fost oricum dificil sa fie atinse in intervalul de timp propus, chiar de la inceput, dar criza economica globala din 2008 a facut situatia mult mai complicata. Comunitatea internationala nu are cum sa isi mai atinga telurile propuse.”

Pentru ca obiectivele propuse de ONU acum 10 ani sa poata sa fie atinse ar fi nevoie acum de 26 de miliarde de dolari si inca 100 de miliarde pina in 2015.

Sume ce par imposibil de adunat in contextul actual economic. Premierul conservator al Marii Britanii David Cameron a anuntat ca tara sa nu va mai contribui cu cit a promis initial in acest proiect si multe alte guverne au facut anunturi similare. Si chiar daca, de exemplu, Casa Alba ar continua sa sprijine cu acelasi entuziasm proiectul, nu este foarte sigur ca Congresul isi va da votul.

La reuniunea care a inceput astazi la New York participa pentru prima data in 10 ani si presedintele Uzbekistanului, Islam Karimov. Dupa aceasta reuniune care se incheie miercuri, joi incepe sesiunea anuala a ONU.

Presedintele american Barak Obama si-a anuntat prezenta la ambele reuniuni, la fel ca si presedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad.

Martea trecuta, Ban Ki Moon a repetat ca Teheranul trebuie sa coopereze cu agentia ONU pentru Energie Atomica, exprimindu-si speranta ca poate, cu ocazia acestei noi sesiuni ONU, comunitatea internationala va reusi sa il convinga pe liderul de la Teheran sa adopte o pozitie mai concilianta in acest subiect. Comunitatea internationala suspecteaza Iranul ca planuieste constructia de arme nucleare.
XS
SM
MD
LG