Linkuri accesibilitate

Statele Unite solicită responsabilitate liderilor iranieni


Secretarul de Stat Hillary Clinton
Secretarul de Stat Hillary Clinton

Hillary Clinton: „Sperăm că vor exista eforturi în interiorul Iranului din partea lideri religioși și politici responsabili, de a prelua aparatul de stat”.


Secretarul de stat american, Hillary Clinton a cerut iranienilor sa respinga expansionismul militar in care actualul regim angajeaza tara. Care a fost contextul acestor declaratii este intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Secretarul de stat Hillary Clinton a spus ca Statele Unite sint din ce in ce mai ingrijorate de cresterea puterii militare a Iranului. Intr-un interviu acordat retelei de televiziune americane ABC, sefa diplomatiei a declarat ca si multi iranieni impartasesc aceasi ingrijorare si ca in acest context exista sperante ca tendintele militariste pot fi stopate din interior. Clinton a spus ca este in profund dezacord cu principiile revolutiei islamice din Iran. „Dar cei care au initiat-o - a continuat Hillary Clinton - au spus ca va fi o republica. O republica islamica, dar totusi o republica. Apoi a urmat o alegere care a ridicat mari semne de intrebare si cei alesi au recurs la armata pentru a-si asigura raminerea la putere”.

Secretarul de stat a mai aratat ca atunci cind forte armate - cum este cazul Garzilor Revolutionare iraniene - primesc putere in scopuri politice atunci participarea lor in societate poate deveni greu de controlat. Clinton a adaugat ca multi iranieni, chiar si dintre cei care initial au sprijinit revolutia islamica incep sa aiba indoieli cu privire la actuala directie a tarii. Fara sa ofere explicatii suplimentare, Clinton a spus „Speram ca vor exista eforturi in interiorul Iranului din partea lideri religiosi si politici responsabili, de a prelua aparatul de stat”.

Aceasta remarca a generat o reactie din partea presedintelui Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, aflat la New York, care a spus, „Nu credeti ca doamna Clinton ar trebui sa se gindeasca putin, inainte de a face astfel de remarci?”

In legatura cu ambitiile nucleare ale Iranului, secretarul de stat a spus ca nu sint programate in prezent noi consultari cu regimul de la Teheran, dar ca intentioneaza sa ridice aceasta chestiune in convorbiri cu lideri din lume, la apropiata sesiune a Adunarii General ONU. Secretarul de stat si-a exprimat satisfactia pentru decizia autoritatilor iraniene de a o elibera pe Sarah Shourd, unul dintre cei trei turisti americani retinuti de iranieni timp de un an sub acuzatia de spionaj. Shourd a ajuns in Statele Unite duminica dar ceilalti doi sint inca incarcerati in Iran. „Nu-mi pot imagina cit de dureroasa este situatia lor in inchisori iraniene” – a spus Hillary Clinton, care s-a intilnit cu mamele celor trei si a spus ca spera sa obtina si eliberarea celor ramasi in detentie.
XS
SM
MD
LG