Linkuri accesibilitate

20.09 - Chișinău: Rusia amenință cu sistarea tranzitului de mărfuri pe CF din Moldova


O datorie, de 44 milioane de franci elveţieni, a fost acceptată în 1994 de fostul director al Căilor ferate din Moldova, fără acceptul Guvernului.


20 septembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Rusia amenință cu sistarea tranzitului de mărfuri pe CF din Moldova.

Dan Ionescu: Căile ferate ale Federaţiei Ruse au ameninţat, că vor suspenda tranzitul de mărfuri prin Republica Moldova, în cazul în care aceasta nu va achita o datorie mai veche, rămasă după destrămarea căilor ferate ale fostei URSS şi pe care o contestă Guvernul de la Chişinău. Amănunte de la Lina Grîu.

O delegaţie a Ministerului Transporturilor şi Comunicaţiilor va pleca zilele acestea la Moscova, pentru a negocia situaţia creată în jurul unei datorii istorice a Căilor ferate din Moldova faţă de Căile ferate ruse în urma destrămării sistemului centralizat al fostei Uniuni Sovietice. Datoria, în valoare de 44 milioane de franci elveţieni, a fost acceptată în 1994 de fostul director al Căilor ferate din Moldova, fără acceptul Guvernului.

Administraţia căilor ferate din Federaţia Rusă ameninţă, că va sista tranzitul de mărfuri prin Republica Moldova, precum şi accesul garniturilor moldoveneşti pe teritoriul său, în cazul în care în viitorul cel mai apropiat nu va fi achitată cel puţin o parte din cele 34 de milioane de franci, cât constituie datoria în prezent. Măsura va fi de natură să blocheze activitatea unei bune părţi din economia naţională.

Conducerea Guvernului moldovean contestă, însă, existenţa acestei datorii, declarând că activitatea Căilor ferate a fost dintotdeauna profitabilă şi deci nu a putut genera pierderi. În plus, nu există nici un act, care ar confirma documentar existenţa vreunei datorii a Republicii Moldova. Înainte de 1994 toată contabilitatea era ţinută la Moscova, iar după desfiinţarea sistemului centralizat de transport feroviar al fostei URSS, Rusia a fixat în mod arbitrar suma datoriei, pe care Republica Moldova a acceptat-o prin semnarea unui protocol, lucru pe care au refuzat să-l facă, spre exemplu, Ţările Baltice.

La şedinţa de astăzi a Guvernului, primul ministru Dumitru Braghiş a insistat ca în paralel cu negocierile de la Moscova, unde se vor căuta modalităţi de a nu admite sistarea tranzitului feroviar prin Republica Moldova, să se facă un audit al întreprinderii de stat Căile ferate, pentru a găsi, totuşi, actele contabile care ar confirma sau ar infirma existenţa unei datorii faţă de Federaţia Rusă. La aceeaşi şedinţă de Guvern a fost stabilită şi componenţa delegaţiei guvernamentale, condusă de premierul Dumitru Braghiş, care va pleca pe data de 25 septembrie curent la Moscova. Agenda acestei vizite cuprinde şi o întâlnire cu premierul rus, Mihail Casianov, în cadrul căreia vor fi negociate condiţiile de livrare a gazelor naturale pentru Republica Moldova şi de tranzitare a acestora spre Balcani şi Turcia.

Executivul a examinat şi o ordonanţă de urgenţă, privind stabilirea cuantumul serviciilor consulare. Ordonanţa stabileşte un preţ de 30-40 de dolari la acordarea unei vize pentru Republica Moldova prin intermediul serviciilor consulare. În cazul în care viza este acordată în regim de urgenţă, la vamă sau la Aeroport, costul ei va fi mai mare cu 50 la sută. Adoptarea ordonanţei a fost, însă, amânată pentru săptămâna viitoare.

Executivul a mai aprobat astăzi două strategii ce ţin de conservarea diversităţii biologice şi de dezvoltarea durabilă a sectorului forestier naţional, precum şi un proiect cu privire la comerţul electronic. Ultimul reglementează relaţiile comerciale stabilite prin reţeaua Internet, precum şi modalităţile de utilizare şi statutul juridic al semnăturii electronice. Documentul prevede crearea unei agenţii naţionale pentru comerţul electronic, care va promova politica statului în această sferă, va elibera licenţe şi va avea funcţii de control, în special în ceea ce priveşte jocurile interactive prin reţeaua Internet.

În paralel, Executivul a adopt şi un proiect ce reglementează activitatea în domeniul jocurilor interactive, care-şi propune, printre altele, să dezvolte domeniul şi să atragă investiţii străine. Vicepremierul Andrei Cucu a declarat presei după şedinţă, că astăzi la Londra începe şedinţa preliminară la Arbitrajul internaţional în problema Terminalului petrolier de la Giurgiuleşti, unul dintre cele mai mari şi controversate proiecte realizate în Republica Moldova cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare.

Compania elenă Tehnovas, antreprenorul acestei construcţii, a acţionat în judecată Guvernul de la Chişinău pe motiv că acesta nu-şi respectă angajamentele contractuale. Andrei Cucu s-a arătat, totuşi, optimist în ceea ce priveşte identificarea unei soluţii amiabile, care ar putea avea în vedere, printre altele, extinderea sferei de activitate a Terminalului prin construirea unei rafinării. Terminalul ar putea fi transformat într-un proiect regional, în care ar fi implicate ţările riverane Dunării.

Din Chişinău, Lina Grîu, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG