Linkuri accesibilitate

18.09 - București: Sondaje de opinie în ajun de alegeri.


Simpla aritmetică arată că indiferent cine va intra în turul 2 de scrutin, Isărescu sau Stolojan, nu poate să adune mai mult de 46 % din dreapta spectrului politic, insuficiente pentru a-l învinge pe Iliescu


18 septembrie 2000

Actualitatea.
(Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Andreea Pora).

Sondaje de opinie în ajun de alegeri.


Un nou sondaj de opinie IMAS, la comanda postului de televiziune Antena 1, arată că PDSR şi Ion Iliescu continuă să domine distanţat topul preferinţelor electorale pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare. (...)

Stalibizarea scenei politice este confirmată şi de ultimul sondaj IMAS, dar potrivit unor informaţii şi de alte trei sondaje comandate, pentru uz intern de partide. PDSR apelînd la IRSOP, PNL la CURS iar PD la CSOP. Toate arată că Ion Iliescu este cotat cu procente variind între 42 si 43 %, palier pe care se menţine constant în ultimele doua luni. La fel şi PDSR care oscilează între 49 şi 51 %, potrivit MetroMedia din 6 septembrie. Mugur Isărescu se plasează tot pe poziţia a doua cu 19 %, urmat de Teodor Stolojan cu 15 %, de Corneliu Vadim Tudor cu un neschimbat 10 %, de Petre Roman cu 7 % şi de Teodor Meleşcanu cu 4%. Nou intratul în cursă Marian Munteanu obţinînd între 0,8 şi 1 %. (...)

Părerea analiştilor este ca intrarea în cursă a lui Gyorgy Frunda, candidatul UDMR va afecta în mare măsură capitalul electoral al celor doi, dar în special pe cel al lui Isărescu, astfel încît, în turul doi este foarte posibil ca Iliescu să se confrunte cu un candidat care nu va reuşi să adune peste 15 % din sufragii.

Alin Teodorescu, directorul IMAS, afirmă ca PDSR şi Iliescu au un electorat captiv care nu a fost dizlocat pînă acum: „Domnul Isărescu şi domnul Stolojan iau voturi în special de la bazinul părăsit de Emil Constantinescu, Meleşcanu şi Roman. Deci, ei împart aproximativ 35-40% din electorat, iar în ceea ce priveşte votanţii siguri, impart aproape 50 %, ceilalti 50 % fiind împărţiti de Iliescu şi Corneliu Vadim Tudor.” (...)

Analistul Stelian Tănase afirmă că datorită dinamicii din aceasta zona surprizele pot apărea oricînd: „Pe de-o parte observăm că electoratul pe partide este mai stabil, în timp ce electoratul pe persoane este volatil şi putem să ne aşteptăm la orice fel de surprize.”

Intr-adevăr, ar fi nevoie de surprize pentru că simpla aritmetică arată că indiferent cine va intra în turul 2 de scrutin, Isărescu sau Stolojan, nu poate, în cea mai bună situaţie să adune mai mult de 46 % din dreapta spectrului politic, insuficiente pentru a-l învinge pe Iliescu, spre care se vor îndrepta voturile lui Corneliu Vadim Tudor, cu ajutorul cărora ar depăşi 50 %.

Cît priveşte partidele PDSR conduce în continuare detaşat, în timp ce pentru CDR 2000 şi APR sună serios semnalul de alarmă. (...)
XS
SM
MD
LG