Linkuri accesibilitate

Primarul Lujkov, remarcă analiștii, profită de rivalitatea bănuită dintre grupurile de influenţă din jurul Kremlinului,


De mulţi ani, în Rusia nu a mai avut loc o dramă, o adevărată bătălie politică. Se pare că a fost provocată acum, de marile incendii care au sufocat săptămâni la rând Moscova şi de indiferenţa primarului general faţă de soarta oraşului. Kremlinul s-a decis acum să-l înlocuiască pe atotputernicul primar Iuri Lujkov dar nu este sigur că va avea câştig de cauză. Relatarea corespondentului Europei Libere, Gregory Feifer este rezumată de Ileana Giurchescu.

A începutul în mijlocul verii, în mijlocul incendiilor. În loc să se ocupe de moscoviţi, primarul s-a bucurat de o vancanţă în Austria. Iar în momentul cânt s-a întors totuşi în oraşul pe care îl administrează, se pare că prioritatea sa au fost... albinele, pe care le creşte. Campania mass media împotriva lui Lujkov a luat amploare în momentul în care s-a implicat şi postul de televiziune NTV, controlat de stat.
Primarul Lujkov cu soția, Elena Baturina


De ce s-a ocupat primarul de albine, nu de moscoviţi? Cum a ajuns soţia sa să facă miliarde din construcţii ? Atacurile au continuat: despre starea dezastroasă a traficului în Moscova, despre clădirile istorice dărâmate pentru a face loc unor proiecte moderne care, desigur, îi aduceau mari câştiguri soţiei primarului.

În regimul autoritar impus de Putin şi continuat de Medvedev, o asemenea campanie ar fi însemnat moartea politică a oricărui demnitar. Nu este cazul lui Lujkov, care contrează și încă eficient. O prima deraiere de la regula politicii ruse a fost decizia consiliului de administraţie al Moscovei de a-şi sprijini primarul, în această confruntare care era evident, controlată din Kremlin. Lujkov l-a înfuriat pe preşedintele Medvedev în momentul în care a susţinut proiectul ca autostrada Moscova - Sankt Petersburg să treacă prin pădurea din apropierea oraşului. Deşi preşedintele ceruse cel puţin suspendarea temporară a proiectului.

Mulţi observatori sunt acum de părere că Lujkov nu va rezista, că singura întrebare deschisă este cine îl va urma ? Şi totuşi nu trebuie uitat faptul că nu este prima confruntare deschisă a lui Lujkov cu Kremlinul. În 1999, se aştepta să-i urmeze preşedintelui Ielţin. Din neant, a apărut însă Vladimir Putin, figură palidă şi necunoscută pe atunci. Kremlinul a lansat o campanie extrem de dură împotriva primarului. Putin a lansat al doilea război din Cecenia şi până la sfârşitul anului, situaţia se schimbase radical, în favoarea lui Putin. Lujkov s-a retras, şi-a salvat postul de primar dar a pierdut partidul, care a fost absorbit de Rusia Unită.

Au urmat ani şi de ani coexistenţă tensionată dar Lujkov s-a dovedit un aliat folositor pentru că a ştiut mereu să-i garanteze preşedintelui un electorat stabil în Moscova.

Potrivit fostului primar al capitalei, Gavril Popov, prin atacurile la adresa lui Lujkov, Kremlinul încearcă acum să distragă atenţia de la incapacitatea sa de a face faţă ultimelor dezastre naturale. Popov reaminteşte de tactica sovietică de a căuta mereu un inamic public, persoana vinovată de toate relele.

Unii se întreabă de ce preşedinele Medvedev nu se foloseşte de prerogativele pe care le are ca să-l concedieze pe primar ? S-ar putea citi aici, un nou indiciu al unei bănuite tensiuni între Medvedev şi premierul Putin ?

Mai degrabă, crede analistul politic Kiril Rogov, este vorba de o împărţire a rolurilor. Primarul este unul din ultimii demnitari ai erei Ielţin, care l-a sprijinit pe Putin în alegerile din 2000. Rogov crede că în schimb, a obţinut anumite promisiuni din partea fostului preşedinte. Cum Putin nu-l poate ataca direct, îl lasă pe preşedintele Medvedev să facă acest lucru. Lujkov, remarcă acelaşi Kiril Rogov, profită însă de rivalitatea bănuită, intuită, dintre grupurile de influenţă din jurul Kremlinului, care, fiecare, ar vrea să-şi vadă candidatul în fotoliul de primar al Moscovei. Războiul nu este cîştigat de nici o tabără. Pentru moment.
XS
SM
MD
LG