Linkuri accesibilitate

Bulgaria nu vrea să fie asociată României în chestiunea romilor


Boiko Borisov
Boiko Borisov

Premierul Boiko Borisov: „Multor țări le-ar conveni să fim puși într-un grup cu România dar noi nu sîntem aceeași țară”

Primul ministru Boiko Borisov a declarat ca Bulgaria nu are probleme cu Franta si nu doreste sa fie pusa „în aceiasi oala cu statele care au astfel de probleme”. „Multor tari le-ar conveni sa fim pusi într-un grup cu România dar noi nu sîntem aceiasi tara. Cu guvernul si poporul român avem relatii minunate dar nu sîntem un întreg. Noi ne grabim pentru ca avem pista noastra si trebuie sa recuperam ani de zile ramîneri în urma”, a spus Borisov. În medii aceste cuvinte au fost prezentate drept dovada ca Sofia se pregateste de a adera singura la spatiul Schengen.

Premierul s-a declarat încrezator ca Bulgaria va realiza acest deziderat înainte de finele lui 2011. „Avem calea noastra, ne respectam angajamentele si asteptam ca înainte de finele sau chiar în mijlocul anului viitor sa facem parte din acest spatiu,” a spus Borisov. Problema va fi pusa în timpul vizitei cancelarului german Anghela Merkel la Sofia ce va avea loc în octombrie.

Primul ministru a facut aceasta declaratie ca un raspuns la avertismentul unor politicieni francezi ca aderarea Bulgariei si României la zona Schengen va putea fi amînata daca ele nu acorda atentia cuvenita problemei integrarii romilor. Borisov a amintit ca Bulgaria si-a deportat singura elementele criminale, de fiecare data cînd un alt stat european a cerut acest lucru.

Ceva mai diferita este pozitia presedintelui Gheorghi Parvanov care a avertizat ca repatrierea din Franta a romilor din Bulgaria si România nu corespunde valorilor si regulilor europene stabilite cu mult înainte de intrarea celor doua tari în Uniunea europeana: „Nu cred ca repatrierea în grup este ceva normal. Daca exista oameni care au încalcat legea, aceasta informatie trebuie sa devina publica. În niciun caz nu trebuie sa fie formulata vina la baze etnice. Iar aceasta este impresia care s-a creat”.
XS
SM
MD
LG