Linkuri accesibilitate

Centrul American de Resurse - nou sediu la Chișinău


Valery Colby: „Programele de schimb au două etape: prima ţine de experienţa pe care o obţin tinerii în Statele Unite, însă cel mai important este ce fac cu ea atunci când revin în Moldova”.


Doritorii de afla mai multe despre tradiţia, cultura sau istoria Statelor Unite pot vizita din această săptămână noul sediu al Centrului American de Resurse, deschis la Chişinău de Ambasada Statelor Unite. Cu acest prilej, Vasile Botnaru a stat de vorbă cu prim secretara pentru cultură şi presă la Ambasada SUA, Valery Colby, pe care a întrebat-o dacă informaţiile, resursele puse la dispoziţia publicului sînt o ţinută de de gală a poporului american, sau dimpotrivă, o haină de lucru.


Valery Colby: „În nici un caz nu este vorba despre o vitrină. Aici, la Centrul American de Resurse vizitatorii pot găsi informaţii despre diverse aspecte ale vieţii americane – istorie, politică - aspecte despre care, poate, nu ştiu prea multe. Nu am ascuns nimic, iar colegii noştri sunt gata să-i asiste pe vizitatorii care vor fi în căutarea unei informaţii anume.”

Europa Liberă: Atunci când sunteţi nevoiţi să vorbiţi despre probleme, pentru că, dacă ne gândim, doar cu câteva decenii a fost segregare rasială în SUA, cum vorbiţi despre problemele acestea ca să înţeleagă lumea? Cum să le depăşiţi? Ce soluţii aveţi pentru alţi oameni?

Valery Colby: „Nu cred că putem să le spunem altor oameni cum să-şi rezolve problemele, însă putem să le împărtăşim din experienţa noastră, să le spunem cum am înfruntat noi anumite dificultăţi şi provocări. De fapt, provocările sunt un aspect important al istoriei noastre, sunt lucruri asupra cărora a trebuit să muncim extrem de mult, cum ar fi de exemplu în cazul segregării rasiale, la care aţi făcut trimitere.

Sunt aspecte asupra cărora am muncit foarte mult pentru a le depăşi şi credem că eforturile pe care le-am depus ne-au făcut să fim mai puternici. Desigur nu putem afirma că am rezolvat toate problemele. Trebuie să fim realişti şi să recunoaştem că mai avem de lucru, însă sperăm că ne mişcăm în direcţia corectă şi putem să le împărtăşim oamenilor din experienţa noastră.”

Europa Liberă: Lumea în general pe dvs, americanii, este supărată că, întrucît pe timpuri, aţi luat ce a fost mai bun în Europa, aţi luat toate minţile şi continuaţi să luaţi toate minţile mai bune din omenire. De ce faceţi asta?

Valery Colby: „Nu sunt sigură că pot spune că am luat cele mai bune minţi, prefer să zic că anumite oportunităţi oferite de Statele Unite au atras mai multă lume şi le suntem recunoscători pentru asta. Credem că ei, prin eforturile depuse, ne-au ajutat să evoluăm în mai multe domenii. Însă, mai este şi un alt aspect, noi contribuim la dezvoltarea profesională a tinerilor, astfel ca ei să contribuie la prosperarea ţării din care provin.”

Europa Liberă: Dacă punem în balanţă cât a luat America şi cât a dat, până la urmă, care-i soldul?

Valery Colby: „Nu ştiu dacă este o întrebare la care avem un răspuns. Nu cred că putem măsura cu precizie acest lucru. Însă ne place să vedem că studenţii sau specialiştii care participă în cadrul programelor noastre de schimb, după ce petrec mai mult timp în universităţile sau companiile din Statele Unite, revin acasă şi aplică în practică cunoştinţele pe care le-au obţinut pentru a ajuta Moldova să devină mai prosperă. Programele de schimb au două etape: prima ţine de experienţa pe care o obţin tinerii în Statele Unite, însă cel mai important este ce fac cu ea atunci când revin în Moldova.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG