Linkuri accesibilitate

Doctrina Partidului Republican: „Şi pro Est, şi pro Vest”


Andrei Stratan
Andrei Stratan

Andrei Stratan: „Să dezvoltăm statul ca o ţară independentă, suverană şi să nu încercăm să-i prefacem pe prieteni în duşmani.”


Europa Liberă: Lumea v-a perceput ca pe un simpatizant şi ca pe un adept al fostului preşedinte Vladimir Voronin. De ce nu v-aţi regăsit pe listele PCRM-ului în campania electorală? De ce nu vă regăsiţi acum?

Andrei Stratan: „Această întrebare mi-am pus-o şi eu.”

Europa Liberă: Dar în ce relaţie sunteţi cu fostul preşedinte, domnul Voronin?

Andrei Stratan: „În relaţii corecte, în relaţii bune. Voi menţine şi în continuare tot respectul faţă de această personalitate politică.”

Europa Liberă: Dumneavoastră acum cu formaţiunea pe care o reprezentaţi, Partidul Republican, veţi fi în opoziţie cu PCRM-ul?

Andrei Stratan: „Dimensiunea activităţii politice a Partidului Republican este stânga-centru. Nu dorim să fim în opoziţie nici cu un partid politic, dorim să fie o colaborare.”

Europa Liberă: Cine este electoratul Dumneavoastră?

Andrei Stratan: „O să-l vedem după finalizarea campaniei electorale, fiindcă rezultatele referendumului ne-au răspuns la mai multe întrebări, de partea cui se află electoratul.”

Europa Liberă: Contaţi pe cei indecişi? Sau pe cei care deja simpatizează anumite formaţiuni?

Andrei Stratan
: „Şi pe cei care simpatizează, inclusiv şi pe cei care activează în rîndurile altor partide politice. Sunt conducători din unele raioane şi oraşe. N-am încercat să-i recrutăm cumva, să-i atragem.”

Europa Liberă: Dar credeţi cu transfugi poţi crea o formaţiune puternică?

Andrei Stratan: „Noi acum dialogăm, discutăm. Deci, nu trebuie de ignorat nici o persoană. Oamenii în majoritate sunt dezamăgiţi, dezorientaţi.”

Europa Liberă: Care e doctrina Partidului Republican?

Andrei Stratan: „Doctrina Partidului Republican e spre un viitor prosper şi spre o dezvoltare optimală a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Pro Vest? Pro Est?


Andrei Stratan: „Şi pro Est, şi pro Vest.”

Europa Liberă: A propos, unul dintre fruntaşii Partidului Comuniştilor, domnul Tcaciuc, mai recent spunea că aţi fi fost omul Bucureştiului pe parcursul aflării în fruntea Ministerului de Externe.

Andrei Stratan: „Eu drept să vă spun, nu manifest nici un interes faţă de declaraţiile tovarăşului Tcaciuc. Ceea ce vorbeşte dumnealui, îl priveşte. Şi va purta responsabilitatea pentru ceea ce etichetează sau afirmă. Eu am fost şi rămân pe poziţiile intereselor naţionale ale Republicii Moldova. Să dezvoltăm statul ca o ţară independentă, suverană şi să nu încercăm ca să-i prefacem pe prieteni în duşmani.”

Europa Liberă: Aţi avut păreri antagoniste atât timp cât vă aflaţi la Externe, iar dumnealui era consilier al preşedintelui?

Andrei Stratan: „Da. Ministerul Afacerilor Externe şi a Integrării Europene a fost una din baricadele care nu au fost ocupate, sau asediate, de unii reprezentanţi ai altor instituţii politice. Mă refer şi la domnul Tcaciuc. Noi nu ne ghidam de recomandările, instrucţiunile şi tezele, care le-ar fi pregătit, sau le-ar fi dorit să le pregătească cineva pentru Ministerul Afacerilor Externe.”

Europa Liberă: Dar ce vroia el?

Andrei Stratan: „Complicat de spus.”

Europa Liberă: Integrarea europeană a fost o promisiune mai mult electorală? E una populistă sau e una cu şansă de izbândă? Câţi ani îi trebuie Republicii Moldova să ajungă în UE?

Andrei Stratan: „Eu cred că real în următorii cinci ani. Dacă va fi o concepţie separată pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, elaborată de UE ar fi posibil ca noi să aderăm. Această plăcere, s-o numesc aşa, în procesul de negocieri asupra unui domeniu, domeniul economic-comercial, asupra altui domeniu, libera circulaţie a cetăţenilor, trebuie pur şi simplu să fie conştientizat şi înţeles de partenerii noştri europeni că el nu trebuie să fie până la infinit. Ar fi necesar să fie găsită o formulă. Şi ea nu este aşa de costisitoare, fiindcă noi am demonstrat capacităţile şi capabilitatea să ne adaptăm la cadrul legislativ european.”

Europa Liberă: Partenerii de la Moscova v-au reproşat vreodată pentru accelerarea drumului spre UE?


Andrei Stratan: „Colegii de la Moscova niciodată nu mi-au reproşat. Dimpotrivă, se conştientizează foarte bine în toate capitalele că o ţară, care este gata să devină membră a Uniunii Europene, este o ţară dezvoltată şi din punct de vedere democratic, şi economic, şi social. Şi nu-ţi trebuie nicidecum să ai frică şi să te pomeneşti cu unele consecinţe în raportul politic, sau economic cu statul respectiv.”

Europa Liberă: Dar ce cerea Moscova? Ca Moldova să rămână un stat neutru?

Andrei Stratan: „Neutru din punct de vedere al soluţionării problemei transnistrene. Asta am solicitat-o în primul rând noi. Ca să fie respectate prevederile Constituţiei şi aceasta ar fi calea corectă şi optimă de soluţionare a problemei transnistrene.”

Europa Liberă: De la tribuna ONU, pe când eraţi ministru de Externe, aţi spus că forţele militare ruse ar fi forţe de ocupaţie pe teritoriul Republicii Moldova. De ce nu s-a făcut nici un pas înainte pentru a soluţiona problema transnistreană? Şi pentru a se retrage, totuşi, Federaţia Rusă, conform angajamentelor pe care şi le-a asumat la summitul OSCE de la Istanbul, în 99?

Andrei Stratan: „Aveţi perfectă dreptate că spre regret, nu s-a soluţionat această problemă. Noi trebuie să stabilim care este statutul forţelor şi finalmente pe teritoriul Republicii Moldova n-ar trebui să se găsească nici un militar al unui alt stat, dat fiind faptul că suntem o ţară neutră şi aşa şi vom fi. Şi acest subiect trebuie să fie abordat în cadrul negocierilor cu partenerii noştri în formatul 5+2, pentru a găsi formula optimală.”

Europa Liberă: Dar vă este clar ce doreşte Kremlinul de la soluţionarea problemei transnistrene?

Andrei Stratan: „Garanţii că Republica Moldova o să-şi menţină neutralitatea militară în continuare.”

Europa Liberă: Să nu adere la NATO?


Andrei Stratan: „Să nu adere la NATO sau alt bloc militar.”

Europa Liberă: De ce această teamă a Rusiei pentru Republica Moldova? Moldova e un stat independent, îşi decide soarta de sine stătător.


Andrei Stratan: „Da, e un stat independent, dar cu problemele, pe care le avem moştenite. Sunt unele condiţii, sunt unele poziţii, la urma urmei, şi ele trebuie să fie ascultate, discutate. Şi nu în format unu plus unu, dar în format 5+2. Trebuie să discutăm şi dacă această formulă şi această decizie îi va aranja pe toţi partenerii internaţionali şi ne va garanta nouă că problema transnistreană va fi soluţionată aşa cum ne dorim noi, Republica Moldova şi cetăţenii Republicii Moldova, înseamnă că noi trebuie să o acceptăm.

Eu nu văd în prezent necesitatea şi avantajul ca Republica Moldova să devină membru al unui bloc militar şi acest subiect l-am discutat şi l-am abordat nu o singură dată cu partenerii noştri de Bruxelles. Bine, calea noastră spre integrare europeană trebuie să tranziteze prin alianţa Nord Atlantică? Și întotdeauna mi-au spus că nu. Şi probabil că a rămas aceeaşi poziţie şi aceeaşi atitudine.”
XS
SM
MD
LG