Linkuri accesibilitate

Fratele Meu, Borat


Regizorul Erkin Rakișev
Regizorul Erkin Rakișev

Un contra-film, cu un personaj american, John, care călătoreşte prin Kazahstan în căutarea lui Borat, şocat să găsească o ţară progresistă şi dezvoltată.


Cu patru ani în urmă, mândria naţională a Kazahstanului a fost pusă la grea încercare când actorul Sacha Baron Cohen a lansat la Hollywood filmul Borat. În filmul turnat în formă de documentar, un jurnalist kazah necioplit, Borat, traversează America de la un capăt la altul pentru a cunoaşte modul de viaţă american, etalând pe parcurs tot felul de apucături, uneori ofensatoare, care ar fi caracteristice kazahilor.

Acum, un regizor kazah se pregăteşte să-l pună la punct cu un contra-film, în care un american pe nume John călătoreşte prin Kazahstan în căutarea lui Borat, fiind şocat să găsească o ţară progresistă şi dezvoltată acolo unde se aştepta să dea peste cu totul altceva.

Aşezat pe un pat de spital din Almatî unde se filmează o scenă din „Fratele Meu, Borat”, regizorul Erkin Rakişev explică, gesticulând intens, de ce a decis să dea replica. „Poate că ei o numesc democraţie şi libertate de expresie. Înţeleg aceste lucruri, spune Rakişev. Dar să insulţi o ţară întreagă! Nimeni nu le-a dat dreptul la aşa ceva”. Rakişev s-a apucat de lucru imediat după vizionarea filmului lui Cohen. La început, nu avea fonduri, dar sprijinul financiar a venit mai târziu din partea deputatului Bekbolat Tleukhan – fost cântăreţ, cunoscut pentru naţionalismul său şi sprijinirea artei locale.




Cu patru ani în urmă, filmul despre Borat a produs efecte şi impresii amestecate. Jurnalistul Rysbek Darei de 31 de ani spune că mulţi kazahi au fost cuprinşi de furie. Chiar dacă nu au protestat public, în intimitatea propriilor bucătării mulţi şi-au exprimat revolta cu tărie. Însemnând că mulţi kazahi l-au văzut pe Borat al lui Cohen chiar dacă autorităţile kazahe i-au blocat pagina de internet, iar distribuitorii kazahi, la fel ca şi cei ruşi, au refuzat să difuzeze filmul. În mod surprinzător, filiala britanică a reţelei de comerţ online Amazon a spus că cele mai multe comenzi primite din Kazahstan au fost pentru DVD-ul cu filmul Borat.

În acelaşi timp, datorită lui Borat, Kazahstanul a devenit mai cunoscut în lume şi a primit un număr nesperat de turişti. Acest aspect este subliniat de Baltabay Zhumanov, student în anul întâi la Academia de Arte din Kazahstan care spune că filmul i-a plăcut. Regizorul Rakişev nu este de acord. El spune că cei care l-au văzut au crezut probabil că toţi locuitorii Kazahstanului sunt nişte idioţi ca Borat, iar ţara este subdezvoltată. Rakişev spune că el are de gând să arate faţa adevărată a ţării.

Numai că, pentru a arăta lumii adevăratul Kazahstan, regizorul are nevoie de o lansare internaţională. Deocamdată, filmul său filmat în limba rusă a fost respins de distribuitorii de la Hollywood din motive legale: nu este clar dacă folosirea numelui Borat în titlul filmului încalcă drepturile de autor.

Între timp şi în Kazahstan s-au găsit oameni care contestă capacitatea lui Rakişev să toarne un contra-film. Jurnalista Ainara Ashanova spune că ideea este bună, dar crede că numai Corporaţia Kazahă pentru Film, cu sprijinul guvernului, ar fi putut face un film care să reflecte un Kazahstan real şi să se ridice la un nivel de calitate comparabil cu cel al filmului lui Sacha Baron Cohen”. Nivel invidiat până şi de actorul principal, care interpretează rolul lui John în în pelicula lui Rakişev. Actorul Roman Khikalov în vârstă de 25 de ani este fascinat de ceea ce numeşte genialitatea lui Cohen. „Trebuie să ai talent ca să-ţi faci un nume folosindu-te de cineva, în cazul de faţă de o ţară întreagă, într-un mod atât de stupid şi haios în acelaşi timp”. Lui Khikalov atitudinea supărăcioasă a multor kazahi i se pare exagerată. „Cohen nu şi-a realizat decât un nemaipomenit proiect artistic şi a devenit faimos. Dacă aş fi avut o asemenea idee, aş fi făcut la fel” spune actorul.

Deocamdată, ceea ce se poate constata cu siguranţă în legătură cu replica cinematografică kazahă este că cei care o filmează să distrează pe cinste şi promit distracţii pe măsură publicului, care va mai trebui să aştepte puţin până la lansarea filmului anul viitor.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG