Linkuri accesibilitate

Principiile mai presus de profit


Microsoft va dona licențe de software organizațiilor neguvernamentale din Rusia.


Compania americană Microsoft a hotărât să întindă o mână de ajutor activiştilor pentru drepturile omului din Rusia oferindu-le dreptul de a-i folosi produsele fără plată şi apărându-i astfel de curiozitatea organelor statului rus.

Săptămâna aceasta, gigantul american Microsoft a anunţat că organizaţiile neguvernamentale din Rusia vor primi licenţa de a-i folosi produsele chiar dacă nu o vor cere. Decizia corporaţiei condusă de Bill Gates vine după ce ziarul „New York Times” a atras atenţia că anul acesta poliţia rusă a făcut raiduri la sediile unor ONG-uri sub pretextul că vrea să verifice dacă nu folosesc cumva copii piratate ale produselor Microsoft.

Cel care a atras atenţia asupra fenomenului este şeful biroului din Moscova al ziarului american, Clifford Levy. „Autorităţile ruse cred că în acest fel au descoperit o metodă foarte ingenioasă de a reprima dizidenţa”, a spus ziaristul american într-un interviu acordat radioului public din Statele Unite, NPR.

Clifford Levy a spus că fenomenul pirateriei intelectuale este într-adevăr larg răspândit în Rusia, unde 70 până la 80% din programele de computer sunt false. El a adăugat însă că poliţia rusă verifică asemenea probleme în mod selectiv. Întotdeauna sunt controlate ONG-urile independente, în nici un caz alte asociaţii, fidele Kremlinului.

Ziarul „New York Times”, la care lucrează Clifford Levy, a aplaudat astăzi decizia companiei Microsoft de a ajuta ONG-urile ruseşti, precizând însă că firma americană nu a procedat întotdeauna aşa de corect. Până să-şi schimbe poziţia, în urma alarmei din presă, Microsoft a colaborat activ cu poliţia rusă în asemenea cazuri, ajutînd-o indirect să suprime dizidenţa. Şefii firmei au spus că erau obligaţi de legislaţia rusă să colaboreze.

„Din nefericire – scrie astăzi într-un editorial NYT – Microsoft nu este singura companie americană care nu a luat partea consumatorilor în societăţi nedemocratice. „În China, toate companiile de căutare pe net au ajutat statul să controleze activitatea utilizatorilor. În 2004, Yahoo a ajutat poliţia chineză să descopere identitatea pe net a unor ziarişti care au fost condamnaţi apoi la zece ani de închisoare pentru distribuirea de scrieri pro-democratice. Partenerul chinez al firmei Skype, Tom Online a scanat SMS-uri pentru a găsi cuvinte cu încărcătură politică şi le-a depozitat, împreună cu alte informaţii, în servere pe care poliţia chineză le putea accesa cu uşurinţă.

„Singura companie care s-a hotărât să nu mai facă jocul puterii chineze – scrie NYT – a fost Google. În luna martie, după cinci ani de complicitate cu cenzorii de la Beijing, Google a început să redirecţioneze căutările chineze pe net spre un server nefiltrat din Hong Kong.”

Ziarul american aminteşte pentru contrast că fondatorul şi preşedintele companiei Microsoft, Bill Gates a apărat colaborarea firmei sale cu cenzorii chinezi, spunând în timpul conflictului dintre Google şi Beijing că firmele străine sunt obligate să respecte legile din ţara-gazdă.

Editorialul din NYT scrie că în 2008 Microsoft şi Yahoo s-au alăturat altor companii într-o campanie de protejare a utilizatorilor numită Global Network Initiative. „E uşor însă să faci doar declaraţii”, continuă editorialul, care recomandă marilor corporaţii din comunicaţii să pună principiile deasupra profitului, refuzând să ajute şi să tolereze represiunea.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG