Linkuri accesibilitate

Politica PD este bazată pe raţiune, calcul şi interes naţional


Marian Lupu
Marian Lupu

Marian Lupu: „Integrarea europeană a Moldovei evident nu exclude, ci presupune necesitatea unui parteneriat strategic cu Rusia”.


Marian Lupu: „Este programată semnarea acordului de colaborare dintre Partidul Democrat din Moldova şi Partidul „Edinnaia Rossia” din Federaţia Rusă. Odată cu semnarea acestui acord, noi vom instituţionaliza, vom formaliza şi vom pune pe bază de sistem, una solidă, tot ce ţine de comunicare, colaborare, schimb de informaţii, schimb de delegaţii la nivelul celor două partide. Importanţa cred că este una absolut evidentă – noi am vorbit anterior, menţinem această poziţie şi pentru viitor – integrarea europeană a Republicii Moldova în mod evident nu exclude, ci ba chiar mai mult, presupune necesitatea unui parteneriat strategic cu Federaţia Rusă şi dezvoltarea relaţiilor cu alţi parteneri din zona CSI. Avem multe şi mari interese naţionale în acea zonă şi noi ne-am propus şi pe calea de fortificare a relaţiilor la nivel de partide să contribuim la dezvoltarea şi consolidarea acestui parteneriat strategic la nivelul ţărilor noastre.”

Europa Liberă: Unii nu întârzie să spună că şi prin semnarea acestui acord de colaborare cu Partidul „Rusia Unită” veţi demonstra că sunteţi un politician pro rus, sau cel puţin care veţi promova o politică, pe care şi-o doreşte Kremlinul aici, în Republica Moldova.

Marian Lupu: „Eu sunt un politician, orientarea căruia şi platforma căruia este determinată de un singur lucru – interesele naţionale ale Republicii Moldova. Eu sunt şi omul Bruxellesului, eu sunt şi omul Rusiei, dacă este vorba de interesul naţional al ţării mele. Şi imi voi menţine în continuare această poziţie. Cred că aceste expuneri pot să reflecte câteva situaţii posibile. Prima situaţie posibilă: o simplă invidie. Fiindcă mulţi cred că au încercat să ajungă la un asemenea cadru de relaţii şi n-au reuşit. Şi atunci nu le rămâne decât să stropească cu venin. Este şi o altă posibilă situaţie, care deranjează pe cineva. Că pe această cale într-adevăr s-ar putea forma nişte punţi, care ar oferi oportunităţi, posibilităţi reale de a îmbunătăţi starea de lucruri, de a merge înainte pe calea promovării exporturilor moldoveneşti, atragerii investiţiilor. Însă toate aceste lucruri, repet încă o dată, în viziunea noastră, vin să atingă interesul naţional al ţării mele.”

Europa Liberă: Domnule Lupu, dar totuşi Moscova are sau nu are politicieni favoriţi în Moldova?

Marian Lupu: „Eu gândesc că atât Moscova şi Washingtonul, cât şi Bruxellesul, cît şi Bucureştiul are anumite simpatii, dar aceste simpatii sunt fireşti, din punctul meu de vedere, doar atunci când ele sunt bazate nu pe relaţii de a dicta ceva, cuiva, însă ele sunt bazate pe acele valori, pe acele ideologii, care sunt exprimate de către politicienii respectivi şi partidele respective. Vreau să vă readuc aminte aici: încă din luna iulie anul trecut, în plină campanie electorală, noi am mers cu un mesaj foarte clar – integrare europeană, concomitent Moldova rămâne în CSI, concomitent Moldova îşi fortifică statutul său neutral, concomitent parteneriat strategic cu Federaţia Rusă şi multe alte lucruri. Nu ne-am schimbat poziţia. Ba mai mult vreu să vă spun: spre deosebire de alţi politicieni care vor să devină favoriţi, utilizând standarde duble, aceşti politicieni, mergând la Moscova spun una, mergând la Bruxelles spun altceva, mergând la Washington pretind a treia versiune. Noi suntem absolut diferiţi – noi avem un mesaj unificat, avem un mesaj standard, unul sincer, deschis, pe care îl prezentăm indiferent unde suntem, într-o capitală sau în alta. Anume acest mesaj stabil, consecvent a dus la formarea unei credibilităţi a relaţiilor cu Partidul Democrat, inclusiv această credibilitate şi din partea Occidentului, şi din partea estică. Şi acest fapt inclusiv va sta la baza evenimentului care se va întâmpla în ziua de mîine.”

Europa Liberă: Domnule Lupu, credeţi că mesajul PD trebuie să fie în consonanţă cu mesajul Alianţei pentru Integrare Europeană?

Marian Lupu
: „Eu vreau să vă spun că mesajul Partidului Democrat a fost cel care a fost luat la baza semnării documentului de constituire a Alianţei în luna august anul trecut. Noi am spus că politica externă trebuie să fie una foarte inteligentă, una echilibrată, nu una ruptă în extreme, nu una care este bazată pe emoţii. Una care este bazată pe raţiune, calcul, şi repet încă o dată – interes naţional. Asta ne-a fost înţelegerea şi lucrul ăsta îmi permite să spun că poziţia altor componente ale Alianţei nu atât trebuie să vină în consonanţă cu poziţia Partidului Democrat, cât trebuie mereu să vină în consonanţă cu înţelegerile pe care le-am făcut. Cu părere de rău, au fost devieri de la aceste înţelegeri şi lucrul ăsta nu este prea bun”.
XS
SM
MD
LG