Linkuri accesibilitate

Dezbateri în Franța în jurul interdicției portului în public a vălului musulman


Legea a fost formulată cu mare atenţie numindu-se „Interzicerea disimulării feţei în locuri publice” şi nu menţionează cuvinte ca „femeie” sau „văl”.


Senatul Franţei a aprobat proiectul de lege care interzice acoperirea feţei în public, o măsură îndreptată împotriva portului voalului tradiţional musulman, numit „burqa” sau „niqab”. Legea fusese deja aprobată în camera inferioară a parlamentului, Adunarea Naţională. Suporterii noii legislaţii spun că ea apără valorile seculare ale Franţei, dar criticii o consideră disproporţionat de dură.

Franţa are cea mai mare comunitate musulmană din Europa, cu 5 milioane de membri, dar cel mult 2000 de femei poartă burqa sau niqabul. Într-o relatare de la Paris, Associated Press anticipează că din acest număr relativ redus de ţinte ale noii legi, puţine vor decide, probabil, să-şi schimbe portul şi vor alege în schimb izolarea.

„N-o să mai ies din casă, o să-mi trimit copiii să facă cumpărături”, a declarat reporterului AP Oum Al Khyr, care poartă „niqab”, îmbrăcămintea care acoperă tot corpul şi toată faţa, cu excepţia ochilor. „O să-mi petrec timpul rugându-mă şi o să mă izolez de societatea în care am vrut să trăiesc dintotdeauna”. Dacă Oum se va hotărî totuşi să iasă din casă purtând niqab, noua lege o va face eligibilă pentru o amendă de până la 150 de euro. Iar bărbaţii care vor sili femeile să poarte văl vor putea fi amendaţi cu 30.000 de euro sau condamnaţi la un an de închisoare.

Mohammed Henniche, secretarul-general al Uniunii Asociaţiilor Musulmane din districtul nord-parizian Seine-Saint Denis, a declarat Europei Libere că statul nu are dreptul să dicteze femeilor, şi în general nimănui, cum să se îmbrace. Liderul musulman francez crede că o asemenea lege restrânge libertăţile individuale indiferent în care ţară este adoptată, şi le tratează pe femei ca pe nişte copii.

Suporterii legii spun că va apăra egalitatea între sexe, demnitatea femeii şi siguranţa publică, salvgardând caracterul secular al statului francez. Ministra justiţiei, Michele Alliot-Marie spunea, după votul din Adunarea Naţională, din iunie, că votul favorabil din camera inferioară este un succes pentru republică şi pentru valorile pe care aceasta le întruchipează – de pildă respingerea încercării de a umili indivizii sau efortul asigurării egalităţii între sexe.

AP scrie că interdicţia este răspunsul prompt al legislativului francez la dorinţa preşedintelui conservator Nicolas Sarkozy, care a spus în iunie 2009 că vălul musulman „nu este binevenit” în Franţa. Criticii legii spun că departe de a fi democratică, ea calcă în picioare libertăţile tradiţionale ale francezilor. Până şi Consiliul de Stat, organul administrativ suprem, a atras atenţia în mai că eventuala interdicţie specifică a portului musulman nu are o bază legală incontestabilă.

Corespondentul Europei Libere, Antoine Blua spune că şi după trecerea prin Parlament, legea franceză mai poate fi atacată. Consiliul Constituţional va avea un răgaz de o lună pentru a decide dacă este constituţională. Iar în ultimă instanţă, adversarii ei se pot adresa Curţii Europene pentru Drepturile Omului. Nu întâmplător, legea a fost formulată cu mare atenţie. Ea se numeşte „Interzicerea disimulării feţei în locuri publice” şi nu menţionează cuvinte ca „femeie” sau „văl”. De aceea, ea cuprinde o mulţime de excepţii, adică de referiri la împrejurări în care faţa poate fi acoperită: de pildă când conduci motocicleta sau participi la un bal mascat.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG