Linkuri accesibilitate

15.09 - Chișinău: Vizita în Moldova a doi diplomați americani


Carey Cavanaugh
Carey Cavanaugh

Diplomații Carey Cavanaugh și David Johnson despre perspectivele reglementării chestiunii transnistrene.



15 septembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Vizita în Moldova a doi diplomați americani.

Dan Ionescu: Astăzi doi oficiali americani, care se ocupă de chestiunea transnistreană, au încheiat o vizita la Chişinău şi Tiraspol. Relatează Alexandru Eftode
.

Negociatorul special al Statelor Unite pentru soluţionarea conflictului transnistrean, Carey Cavanaugh, şi ambasadorul SUA pe lângă OSCE, David Johnson, şi-au încheiat, în după amiaza zilei de astăzi, vizita de 24 de ore în Republica Moldova. A fost o vizita în care oficialii americani au încercat să afle poziţia Tiraspolului privind retragerea trupelor şi armamentului rus din regiunea transnistreană în ajunul unei reuniuni în această problemă, organizată de OSCE la Viena, în perioada 17-23 septembrie.

În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la Aeroportul din Chişinău, înainte de plecarea la Viena, negociatorul special al SUA pentru Transnistria a declarat, că liderul tiraspolean, Igor Smirnov, poate împiedica retragerea trupelor şi armamentului rus din regiune.

Carey Cavanaugh: „Igor Smirnov poate împiedica procesul de retragere, dar Moscova are posibilităţi de a-şi onora obligaţiile asumate la summitul OSCE de la Istanbul de a evacua trupele şi armamentul până la finele anului 2002. Avem discuţii frecvente la acest subiect. Răspunsul pe care Moscova ni-l dă de fiecare dată, şi ultima oară a făcut-o în cadrul summitului Mileniului de la New-York, este că îşi va onora angajamentele asumate la Istanbul. Nu ştiu exact în ce mod. Statele Unite i-au promis sprijin în acest sens.”

Carey Cavanaugh a menţionat, însă, că dacă procesul de retragere nu va începe în următoarele câteva luni, cele 30 de milioane de dolari, alocate de Guvernul Statelor Unite în acest scop, vor fi redirecţionate. „Anul fiscal se încheie în curând şi ne va fi foarte greu să explicăm de ce odată alocaţi banii nu au fost utilizaţi”, a spus negociatorul special al Statelor Unite pentru Transnistria.

La rândul său, ambasadorul SUA pe lângă OSCE, David Johnson, a reamintit că şi alte ţări membre ale OSCE sunt dispuse să acorde ajutor financiar pentru retragerea trupelor ruse. Întrebat dacă în interiorul OSCE, Rusia are opinie separată de restul organizaţiei în privinţa Transnistrie, David Johnson a spus, că „în prezent decurge un proces de negocieri în scopul obţinerii unui consens.” El a spus că în privinţa înţelegerilor de la Istanbul acest consens există deja.

Să precizăm, că în cadrul vizitei cei doi oficiali americani au avut întrevederi şi cu Vasile Sturza, şeful Comisiei guvernamentale de la Chişinău pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Vasile Sturza, de asemenea, urmează să participe la reuniunea OSCE de la Viena în problema transnistreană, la care au fost invitaţi şi oficiali de la Tiraspol. La reuniune vor participa şi cei doi şefi ai comisiei de stat pentru criza transnistreană, instituite de curând de Ucraina şi Rusia, Vladimir Gorbulin şi, respectiv, Evgheni Primakov.
Să menţionăm, că Primacov a pregătit un proiect de soluţionare a problemei transnistrene pe calea federalizării Republicii Moldova. Chişinăul consideră inacceptabilă această soluţie.

La şedinţa de miercuri a Comisiei parlamentare pentru politică externă, ministrul adjunct de Externe, Eugen Carpov, şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul, că Moscova a înaintat acel proiect după ce îşi dăduse recent avizul pozitiv la alt document de statut special al regiunii transnistrene, elaborat de Chişinău. Carpov a precizat, că proiectul Chişinăului a întrunit simpatiile tuturor mediatorilor. Potrivit ministrului adjunct de Externe, proiectul respectiv prevede păstrarea integrităţii şi suveranităţii Republicii Moldova şi acordarea unei autonomii largi regiunii transnistrene.

Din Chişinău, Alexandru Eftode, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu
: Ziarul moscovit „Sovietskaia Rossia” din 14 septembrie publică un interviu kilometric cu liderul transnistrean, Igor Smirnov. Din chiar introducerea interviului, realizat de Jana Kasianenco, răzbate o simpatie neţărmurită pentru regimul nerecunoscut pe plan internaţional al separatiştilor de la Tiraspol. Autoarea este de părere că „escaladarea tensiunilor dintre Chişinău şi Tiraspol este în mod obiectiv favorabilă Occidentului şi Statelor Unite ca un element component al strategiei de neutralizare a influenţei slave în această regiune şi în lume”. Urmează apoi interviul propriu-zis, al cărui titlu este plin de mândrie pan-rusească: „Mî suvorovţî”, ceea ce în traducere liberă ar suna cam aşa: hai, s-o luăm de la Suvorov încoace, că doar-doar se sperie Europa, Statele Unite, NATO şi mai ştiu eu cine de noi.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG