Linkuri accesibilitate

Imamul Rauf despre proiectul construcției unei moschei în apropierea locului atentatelor teroriste din 2001


Imamul Feisal Abdul Rauf vorbește la Consiliul pentru Relații Externe, la New York

60% din locuitorii New-Yorkului se opun planului centrului islamic în apropierea Ground Zero.


De mai multe săptămâni, presa americană relatează intens despre planul unei comunităţi musulmane din New York de a înfiinţa o moschee la mică distanţă de locul unde se aflau până la 11 septembrie 2001 cele două turnuri gemene, distruse în acea zi de avioane deturnate de teroriştii islamici. Ieri, liderul religios musulman care a iniţiat proiectul moscheii a dat explicaţii, exprimându-şi mirarea că planul său a stârnit asemenea controverse. Detalii, într-o relatare de Nikola Krastev, tradusă de Mircea Ţicudean.

Imamul Feisal Abdul Rauf, iniţiatorul planului moscheii din Mannhattanul inferior, a spus luni că proiectul său a fost înţeles greşit de publicul american. Vorbind la Consiliul pentru Relaţii Externe, la New York, Rauf a spus că dacă ar fi ştiut că planurile sale vor fi aşa de politizate, ar fi căutat de la bun început un alt loc pentru moschee. Imamul, care este cetăţean american şi predică la New York din anul 1983, a insistat că viitorul centru islamic nu va fi doar al musulmanilor.

Imamul Rauf a spus că proiectatul centru va fi un loc unde se vor putea întâlni toţi credincioşii, ca parteneri sau, cu cuvintele sale, ca „deţinători de acţiuni în instituţia respectului reciproc”. Răspunzând criticilor proiectului, Rauf a mai spus că aşa-numitul „Ground Zero”, locul atentatului, pe care adversarii săi îl prezintă ca pe un fel de loc sfânt, nu a fost tratat în acest fel în trecut.

El a atras atenţia că locul unde ar urma să fie centrul islamic, aflat la două străzi distanţă de „Ground Zero”, gazduieşte deja o sală de jocuri de noroc şi un bar de striptease. Unele din familiile miilor de oameni omorâţi la 11 septembrie, la New York, se opun din greu proiectului, crezând că prezenţa unei moschei în imediata vecinătate a locului atentatului ar insulta memoria victimelor. Imamul Rauf insistă însă că este vorba de o neînţelegere, întreţinută intenţionat de politicieni şi de o parte a presei.

Ieri la New York, imamul a spus că regretă faptul că în acest sezon politic aprins (înaintea alegerilor de jumătatea mandatului, pentru Congres), unii au găsit de cuviinţă să exploateze chestiunea moscheii în scopuri politice proprii. Rauf s-a declarat „dezamăgit” de faptul că o bună parte din dezbatere s-a bazat pe dezinformări deliberate şi pe prejudecăţi dăunătoare.

În ciuda sprijinului acordat proiectului de preşedintele Obama şi de alte personalităţi politice respectate, sondajele de opinie recente arată că 60% din locuitorii New-Yorkului se opun planului centrului islamic.
Dar majoritatea celor chestionaţi spun că n-ar avea nimic împotrivă dacă moscheea s-ar construi la o distanţă ceva mai mare – zece străzi de la Ground Zero, nu două. În opinia imamului Rauf, dezbaterea este o ilustrare a faptului că nu doar Islamul are în rândurile sale moderaţi şi extremişti.
XS
SM
MD
LG