Linkuri accesibilitate

Rusia - o lume a bărbaților


Primarul Moscovei Iuri Lujkov
Primarul Moscovei Iuri Lujkov

În ciuda boom-ului capitalist din Rusia, femeile încă nu pot să decidă dacă vor sau nu să muncească, când vor să se căsătorească sau când să nască copii.


Chiar dacă modul e viaţă din Rusia a evoluat de la căderea comunismului acum două decenii, unele lucruri se schimbă cu mare greu. Deşi femeile de azi sunt mai emancipate decât au fost vreodată în istoria Rusiei, atitudinea generală faţă de rolul pe care îl are femeia în societate rămâne a fi una medievală. O relateare de Gregory Feifer.


Acum 20 de ani, la Moscova, cu greu puteai să vezi o femeie la volanul unei maşini. Astăzi, aproape fiecare a doua maşină este condusă de o femeie. Lera Labzina şi-a luat permisul de conducere acum doi ani, ceea ce a făcut-o să fie foarte fericită. Faptul că femeile pot să conducă le face să fie mai independente, spune ea.

Astăzi a crescut şi numărul femeilor implicate în domenii care anterior erau dominate de bărbaţi. Chiar dacă tot mai multe femei devin avocate sau conduc afaceri, schimbarea nu se reflectă în atitudinea bărbaţilor ruşi. Printre ei şi Nicolai Mukhin care este de părere că doar bărbaţii ar trebui lăsaţi să conducă maşinile: „La o intersecţie eu sunt atent la culorile semaforului. Dar o femeie ce face? Îşi rujează buzele. Pentru ele este un lucru normal să răsfoiască o revistă în timp ce conduc, ceea ce este foarte periculos”.

Experta în egalitatea dintre bărbaţi şi femei, Elena Zdravomyslova, opinează că nici astăzi boom-ul capitalist din Rusia nu le permite femeilor să ia decizii dacă vor sau nu să muncească, când vor să se căsătorească sau când să nască copii. Este o mare diferenţă între realitate şi atitudinea sexistă adânc înrădăcinată în mentalitatea oamenilor: „Astăzi, femeile lucrează în domenii unde predomină bărbaţii, conduc maşini, deschid afaceri. În public însă se vorbeşte că ar gândi diferit decât bărbaţii, că aceste diferenţe psihologice le-ar împiedica să fie la fel de bune ca ei”.

Olga Allenova, corespondenta ziarului „Kommersant” pentru regiunea caucaziană, spune că discriminarea nu poate fi evitată în meseria ei: „Deseori am fost refuzată să mă alătur altor jurnalişti într-o călătorie de presă sau să urc într-un elicopter militar, doar pentru că „femeile nu au voie. Între timp am învăţat să fac faţă situaţiilor de acest fel”.

Mentalitatea patriarhală, sunt de părere experţii, ar fi vinovată de multiplele cazuri de violenţă domestică înregistrate în Federaţia Rusă în ultimii ani. Potrivit datelor oficiale, 14 mii de femei mor anual din cauza violenţei domestice, ceea ce înseamnă că la fiecare oră o femeie este bătută până la moarte de partenerul său.

Larisa Ponarina de la Centrul pentru asistarea victimelor violenţei domestice „Anna”, spune că nu se cunoaşte numărul exact al femeilor care suferă de pe urma violenţei, pentru că autorităţile nu ar fi interesate să rezolve acest gen de cazuri. „Această lume contină să fie una a bărbaţilor. Atâta timp cât autorităţile nu cred că femeile trebuie promovate, lucrurile nu vor evolua şi mentalitatea oamenilor nu se va schimba”, constată experta.
XS
SM
MD
LG