Linkuri accesibilitate

Convorbiri Herman van Rompuy - Victor Ianucovici la Bruxelles


Președintele Viktor Yanukovych
Președintele Viktor Yanukovych

Renunțînd la ambițiile unei aderări a Ucrainei la UE, Victor Ianucovici pledează pentru un acord de liber schimb.

Preşedintele Viktor Yanukovich a sosit la Bruxelles în cea de-a doua vizită oficială la sediul UE, de când conduce Ucraina. Corespondentul Europei Libere Ahto Lobjakas relatează că relaţiile personale ale liderului ucrainian cu oficialii europeni par foarte bune, dar există semnale că Yanukovich reduce treptat ambiţiile europene ale ţării sale.

În discuţiile de astăzi Viktor Yanukovich şi preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy au evitat chestiunile politice controversate, vorbind mai ales despre problemele comerţului liber şi despre posibila renunţare la vizele europene pentru ucrainieni.

Viktor Yanukovich a spus că ar dori un acord de liber-schimb care să permită integrarea Ucrainei în economia europeană, adăugînd că această integrare trebuie să fie treptată, cu compromisuri şi concesii de ambele părţi. Spre deosebire de predecesorii săi, Yanukovich n-a făcut nici o referire la dorinţa Ucrainei de a adera într-o bună zi la UE.

Diplomaţi europeni i-au spus corespondentului nostru la Bruxelles că noua conducere de la Kiev a renunţat la ideea aderării la UE. Iar această schimbare de direcţie a fost primită cu satisfacţie tacită în capitalele europene, unde ideea integrării unei ţări mari şi relativ sărace nu este întotdeauna populară. Ţările din UE au păreri împărţite şi despre eventuala renunţare la vizele pentru ucrainieni. Astăzi, Yanukovich a spus că aşteaptă un prim pas din partea Bruxelles-ului, un aşa-numit „plan de acţiune”, cu ocazia summitului Ucraina-UE de la 22 noiembrie. Planul ar fi trebuit să fie gata deja în februarie, iar potrivit corespondentului nostru la Bruxelles, Kievul începe să-şi piardă răbdarea.

Ucrainienii vor de asemenea, aşa cum a spus-o chiar astăzi Yanukovich, anumite concesii din partea europenilor în comerţul bilateral. Dar până acum, apropierea unor ţări necomunitare de piaţa comună a fost în general un drum cu sens unic: adică ţările respective s-au adaptat la cerinţele Uniunii, nu invers.
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy a reamintit astăzi subtil acest lucru, spunând că liberul-schimb presupune „modernizarea” Ucrainei şi apropierea legilor ei de cele europene. Oficialul european a făcut la fel de subtile remarci critice şi în legătură cu starea democraţiei din Ucraina.

Herman van Rompuy a spus că Ucraina este o ţară europeană, cu valori de bază europene, dar a adăugat că a stat de vorbă cu oaspetele de la Kiev şi despre importanţa asigurării independenţei justiţiei şi a garantării libertăţii presei. În ultima vreme, ziariştii ucrainieni s-au plâns că noua conducere a ţării îi persecută, ca şi pe activiştii pentru drepturile omului.

După discuţiile de astăzi cu preşedintele Yanukovich, preşedintele Consiliului European a insistat că Ucraina trebuie să-şi păstreze „moştenirea unei societăţi deschise”, adăugând că alegerile locale de la 31 octombrie trebuie să fie libere şi corecte.

Van Rompuy a lăudat, pe de altă parte, stabilitatea politică a Ucrainei, un semnal că UE nu regretă perioada de certuri politice interne fără sfârşit dintre protagoniştii aşa-numitei „revoluţii oranj”, în frunte cu Iulia Tymoshenko şi Viktor Yushchenko.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG