Linkuri accesibilitate

14.09 - București: Acord pentru cedare a arhivelor Ministerului de interne la CNSAS.


Un interviu cu Gheorghe Onișoru, președintele CNSAS.


14 septembrie 2000


Actualitatea.
(Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Liana Ionescu).

Acord pentru cedare a arhivelor Ministerului de interne la CNSAS.


Gheorghe Onişoru, preşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor fostei Securităţi s-a întâlnit cu ministrul de interne Constantin Dudu Ionescu. Cei doi au semnat un document prin care Ministerul de interne se angajează să pună la dispoziţia CNSAS toate dosarele de arhiva naţională, acea a Ministerului de interne precum si din arhiva Comitetului Central. După semnarea acestui acord, Onişoru se declară optimist că vot putea fi deconspiraţi în timp util toţi candidaţii (în apropiatele alegeri) care au colaborat cu fosta Securitate.

Mai mult, Onişoru declară, în interviul cu Europa Liberă, că toţi liderii de partid au promis să înainteze CNSAS listele cu candidaţii în alegeri înainte de depunerea lor oficială. În primă instanţă vor fi verificaţi unii candidaţi, la cererea partidelor. După depunerea cererilor, CNSAS va continua verificările. Prioritate vor avea partidele parlamentare, pentru că CNSAS, precizează Onişoru, nu poate verifica toţi candidaţii. Vor avea prioritate şi candidaţii la alegerile prezidenţiale.

Partidele vor decide dacă renunţa sau nu la candidaţii care eventual au fost identificaţi drept informatori ai fostei Securităţi. Gabriel Andreescu a trimis o cerere pentru verificarea conducerii clerului ortodox, care va fi analizată dar care s-ar putea extinde la toate cultele, a declarat Onişoru.
XS
SM
MD
LG