Linkuri accesibilitate

Agenda economică a privatizării nu trebuie subordonată agendei politice


Ministrul Economiei Valeriu Lazăr

Valeriu Lazăr: „să dovedim că suntem în stare, atunci cînd ne dorim cu adevărat, să organizăm nişte procese transparente, eficiente.”


Un nou val de privatizare – impresionat ca cifre şi intenţie, cel puţin - cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare anticipate mult posibile este tema discuţiei noastre de astăzi cu vice-premierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei şi comerţului.

Europa Liberă: Dle. ministru, dimineaţa nu este chiar timpul potrivit să fim naivi şi să credem că am putea lămuri într-un minut-două complexe probleme economice – poate seara… cu simţul critic mai tocit …. Dar totuşi, dacă ar fi să explicăm laconic şi matinal – de ce acest nou val de privatizare şi de ce tocmai acum?


Valeriu Lazăr
: Într-adevăr este această întrebare la foarte multă lume şi cred că se impune un răspuns. Nu ştiu pe cît îmi va reuşi să fiu laconic, dar aș începe prin a spune că agenda privatizării pentru anul acesta nu a fost stabilit cu ceva timp în urmă, ci cu mult timp îaninte – încă în anul trecut, pe final de an, cînd a fost aprobată legea bugetului pentru anul ăsta. Şi asta este cred că o remarcă destul de importantă pentru că, dacă e să ne uităm atent pe legea bugetului pentru 2010, vom găsi acolo de la privatizare cel puţin, de care este responsabil Ministerul economiei, 350 mln. de lei.

Ideea privatizării ca atare, care are nu doar obiectivul, nici pe departe obiectivul principal acumulării banilor la buget, dar îl are şi pe acesta, a fost stabilit încă anul trecut. Asta prima la mînă. Doi – am încercat să facem această privatizare încă la începutul anului, atunci cînd nimeni încă nimeni nu ştia cînd anume şi ce formulă va avea loc scrutinul electoral. Dar am sesizat că de fapt prea multe întrebări au fost din partea societăţii pentru acest proces, de aceea ne-am propus să învăţăm lecţiile pe greşelile altora şi de fapt ne-a luat cam jumătate de an. Primul – să revedem practic toate mecanismele aferente acestui proces, procedurile etc.

Am perfecţionat şi sistemul de evaluare a acestor active, dar cel mai important, am evaluat propriu-zis toate întreprinderile, ca să ne bazăm nu pe emoţiile unora, care zic că statul este un gestionar prost, iar privatul este din oficiu mai bun; noi am încercat să ne bazăm pe cifre, pe argumente, de aceea ne-a luat ceva timp ca să facem acest exerciţiu foarte complex de diagnostic al acestor întreprinderi. Şi am ajuns în vară, în luna iulie, cu prima expunere, care a fost de fapt o încercare aşa, mai modestă, să vedem de fapt investitorii sunt gata să investească sau nu.

Ne-a reuşit atunci să vindem cam de 30 de milioane, am văzut că există acest interes şi am venit cu această nouă rundă de privatizări. Şi ea a fost anunţată, hai să zic aşa, pînă la anunţarea rezultatelor referendumului, de aceea eu vreau să vă spun că ea nu are absolut nimic cu agenda politică. Şi e riscant să aşteptăm tot de fiecare dată să facem nişte reforme economice, ori privatizarea face parte din setul acesta de reforme economice, s-o legăm cumva sau s-o condiţionăm de agenda politică – nu mai facem niciodată nimic.

Europa Liberă: N-ar fi fost rezonabil, de exemplu, să se procedeze la respectivele privatizări după instalarea unui guvern reînnoit şi valabil pentru patru ani înainte, de exemplu?

Valeriu Lazăr: Eu am spus-o şi altă ocazie – uite chiar nu ne costă nimic la guvern, chiar nici nu ţine de competenţa ministrului ca să ştiţi acest lucru- este legea care stabileşte competenţe, există o comisie interministerială din care fac parte colegii mei de la Agenţia proprietăţii publice şi de la toate ministerele şi pot să le sugerez - oameni buni, uite, vine agenda politică peste noi, schimba-ţi-vă decizia şi amînaţi; nu este nici o problemă, se rezolvă în cinci minute. Dar asta nu rezolvă problema în sine. De aceea, eu am stăruit asupra ideii să nu ne temem să ne facem munca, fiindcă munca noastră înseamnă în primul rînd să îmbunăţăţim sistemul de management al acestor întreprinderi şi să acumulăm şi bani la buget – să avem de unde plăti salarii, pensii etc. De aceea, eu n-aş pune accentul pe asta.

Aş face chiar o analogie – dacă în trafic se mai întîmplă accidente, nu anulăm traficul, ci încercăm să vedem care sunt cauzele şi să îmbunăţăţim acest proces. Aşa şi aici, eu nu aş pune accent pe a amîna, repet, e foarte simplu de a face lucrul acesta. A subordona agenda economică agendei politice. Dar noi ne-am propus de fapt să venim altfel – cu transparenţă maximală, cu eficientizarea acestui proces să demonstrăm că de fapt pot fi realizate aceste lucruri şi într-o agendă politică mai activă, în campanie... Eu aș schimba puțin prioritățile...

Europa Liberă: Totuşi, ce le puteţi răspunde celora care – şi sunt mulţi cu suspiciuni politice inflamate – că de fapt s-ar proceda la privatizări pe ultima sută de metri, eventual, pentru că ar fi cineva interesat să se mai pricopsească?

Valeriu Lazăr: Ştiţi, fiecare judecă după modul său de gîndire. Şi de aceea, ca să combatem asemenea speculaţii, chiar profit de ocazie ca să anunţ că, joi sau vineri, la Agenţia proprietăţii publice, va fi organizat un briefing la care vor fi invitați toţi doritorii, chiar ne dorim să avem o prezenţă cît mai mare, şi întreprindere cu întreprindere, pas cu pas, procedură cu procedură, vom explica ce avem de gînd să facem şi ce se întîmplă de fapt cu aceste întreprinderi – să arătăm că în ultimii șapte ani s-a cam furat pe acolo – ş-atunci eu cred că transparenţa este arma cea mai eficientă în lupta cu aceste speculaţii şi noi avem de gînd să aplicăm această armă cu tot arsenalul.

Europa Liberă: De ce ar veni investitorii străini de vreme ce situaţia politică – cel puţin în viziunea multora dintre ei este incertă? Sau au devenit investitorii mai „aventurieri” şi mai dornici să bea şampanie după un risc asumat?

Valeriu Lazăr
: Situaţia politică în ultimii ani de zile la noi, spre regret, rămîne cam aceiaşi - într-o zonă de incertitudine. Dar hai să vă zic aşa, investitorii sigur că, mulţi dintre ei, vor aştepta să treacă această situaţie, vor aştepta deznodămîntul acestui proces electoral pe care îl avem în faţă. Dar mulţi dintre ei preferă totuşi să rişte – nu ştiu dacă tocmai noţiunea de a bea şampanie este cea mai adecvată, dar cunosc foarte multă lume şi din interior şi din afară, care au zis – măi, voi aveţi într-adevăr nişte sectoare întregi, nişte active destul de interesante, de aceea, dacă există într-adevăr nişte proceduri repet transparente, dacă există certitudinea că totuşi în ţara asta încet-încet începe a funcţiona legea şi investitorii – care este pericolul principal pentru ei? Un schimb radical al puterii care ar face ca să se schimbe regulile de joc.

Or, ei au văzut că totuşi regulile de joc dacă se schimbă se schimbă înspre bine. Adică, nu există pericolul acesta iminent că uite, în ţara asta se va întîmpla ceva la 180 de grade, ceea ce va face o revizuire totală a proprietăţii. De aceea, eu cred că riscurile la nivel de percepţie sunt; la nivel practic, oamenii practici analizează nu doar ceea ce se vede de asupra – uite iar alegeri, incertitudine. Oamenii intră în detalii, văd procedurile, văd viitorul acestei ţări totuşi destul de interesant din punct de vedere al investiţiilor, de aceea eu nu aş exagera la acest capitol.

Europa Liberă: Acum aproape un an vorbeaţi de o luptă „pe viaţă şi pe moarte” – şi ce citat frumos - pe care era decisă să o dea noua guvernare pentru demonopolizarea pieţei interne. Atrăgeaţi atunci atenţia că ar trebui să se înceapă de la lucrurile simple, cu impact social. De la alimentare, de exemplu. De ce se mănâncă acum – şi friptură, şi peşte oceanic la tigaie şi multe altele - la aceleaşi preţuri, ci nu cu 20-30 % mai ieftin, cum se credea?

Valeriu Lazăr: Dacă aţi observat, unul din primele lucruri pe care l-am făcut a fost tocmai să spargem acest monopol al cărnii, dar realitatea a arătat că nu a fost suficient. Adică, am făcut absolut corect ce am făcut, adică am anulat sistemul acesta tîmpit de autorizări de către Ministerul Economiei a importurilor de carne, de pește etc. şi lucrul acesta a dat anumite rezultate – cel puţin piaţa a fost demonopolizată.

Dar s-a dovedit că nu este suficient, de aceea s-a investit ulterior mult în sistemul de administrare vamală şi fiscală pe intern, pentru că problema nu era doar în monopoluri, ci că în aceste companii, care erau mai multe, într-un sistem imperfect de administrare fiscală şi vamală. Erau nişte firme fantomă băgate pe lanţ, care majorau preţurile.

Deloc întîmplător, următoarea reformă pe care ne-am propus-o şi am promovat-o intens în guvern a fost să introducem sistemul acesta de monitorizare a preţurilor pe lanțul valoric, să vedem unde se duc profiturile pe care sînt strînse de la cetăţenii noștri. Şi acest sistem mai greu a fost să-l pornim şi în sensul acesta aştept şi eu de la vamă, fisc rezultate, pentru că ei au insistat să preia ei în gestiune acest lucru. Cred că a venit timpul să vedem ce roade au cules aceste instituţii. Dincolo de toate, primesc şi eu lunar prețurile de la statistica şi vedem cu toţii că există micşorări de preţuri, chiar dacă eu personal mi-aş dori să ele fie mai mari.

Europa Liberă: Revenind la problema privatizprii acestor întreprinderi – majoritatea nu sunt profitabile, generează pierderi, generează dorinţa de a se fura – de unde certitudine sau măcat cît de cît siguranţă că ele vor fi seducătoare cel puţin pentru investitorii locali, astfel încît să se acumuleze bani la buget, ci nu să se facă un simplu ritual, aşa, de privatizare...

Valeriu Lazăr: Sincer, eu nu am, recunosc, regretabil, certitudinea că noi vom reuşi să vindem foarte mult din această listă. Dar eu urmăresc alt obiectiv – să demonstrăm la toată lumea că noi suntem în stare, atunci cînd ne dorim cu adevărat, să organizăm nişte procese transparente, eficiente. Sigur, eu sunt şi eu departe de gîndul că ne va reuşi să vindem de un miliard de lei – cam acesta este preţul de expunere total – dar eu totuşi sper că multe dintre aceste active vor fi comercializate. Şi vreau să scot în evidenţa un alt considerent pentru acest proces – privatizările întotdeauna au fost un instrument bun pentru a dinamiza procesul investiţional. În vară am reuşit să vindem cinci din nouă cinematografe din centrele raionale, unde de ani creştea buruianul printre pereţi. Asta în plină criză. Au fost localnici, moldoveni, nu străini. De aceea, eu nu sunt superoptimist, nici pesimist. Noi trebuie să demonstrăm că urmăm agenda noastră transparent şi eficient. Acesta este de fapt obiectivul principal pe care îl urmăm. Să nu fim întrebaţi de oameni unde sunt cele 300 de milioane care n-au venit la buget și de ce nu ne-ați plătit pensiile și salariile. E o întrebare care are dreptul la existenţă. De aceea noi încercăm să ne facem meseria şi în această vreme furtunoasă.

Europa Liberă: Cunoaşteţi măcar un investitor-doi preocupaţi de farmacii, să zicem, sau fermentarea tutunului?

Valeriu Lazăr: Cu fermentarea tutunului, a venit informaţia de la Ministerul Agriculturii, ei au mai multă informaţie, fiind în contact permanent, că există oameni care ar fi interesaţi, chiar dacă nu în mod special ca şi fabrici de fermentare a tutunului. În situaţia în care ne propunem să industrializăm ţara, trebuie în primul rînd să punem în valoare în teritoriu activele industriale care mai există. Şi dacă, să zicem la Orhei, există această platformă industrială pe baza fostei fabrici de fermentare, - fiindcă nu se poate vorbi de fabrică, este fostă fabrică -, și dacă vin nişte investitori și acolo în loc de tutun, produc altceva nu-mi rămîne decît să mă bucur. Noi nu ne propunem să revigorăm cu orice preț întreprinderile în formula în care au activat în perioada sovietică. Dar dacă pe baza acestei infrastructuri oamenii propun și lansează alte produse, nu ne rămîne decît să ne bucurăm.

Europa Liberă: Domnule ministru, pe această notă optimistă, vă mulţumim mult că aţi fost cu noi în această dimineaţă.
XS
SM
MD
LG