Linkuri accesibilitate

Ankara - referendum auspra unor amendamente controversate ale Constituției


Turcii sunt chemati la urme pentru a vota, in cadrul unul referendum, modificarea constitutiei. Guvernul moderat islamist al premierului Regep Tayyip Erdogan sustine ca modificarile propuse vor apropia Turcia de Uniunea Europeana, prin diminuarea puterilor armatei si intarirea puterii justitiei, dar opozitia afirma ca ar fi vorba de indepartarea Turciei de la valorile ei seculare si de intarirea controlului asupra justitiei de catre partidul aflat la putere.

Presedintele Abdulah Gul, un politician apropiat partidului AK aflat la putere, a spus ca indiferent de rezultatul votului, el va trebui respectat. Sectiile de votare se inchid la ora 17, iar rezultatele sunt asteptate dupa citeva ore.

Constitutia Turciei din 1980 acorda puteri insemnate armatei, militarii neputind fi adusi in fata justitiei pentru abuzurile comise. Armata garanta caracterul secular al statului turc. Potrivit sondajelor de opinie, numarul celor care sustin schimbarile si numarul celor care se opun, este aproape egal, de aceea ar fi foarte greu de prognozat rezultatul referendumului.
XS
SM
MD
LG