Linkuri accesibilitate

12.09 - București: Ancheta Pro Democrația


Pro Democraţia arată că nu există un control real asupra veniturilor şi cheltuielilor făcute de partide.


12 septembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea corespondent: Liana Ionescu).

Ancheta Pro Democrația.

Pro Democraţia a realizat o anchetă privind finanţarea partidelor. A pornit de la cifrele furnizate de partide, privind cheltuielile făcute în alegerile locale. Legislaţia privind finanţarea partidelor este destul de clară dar pare să fie interpretată foarte diferit.

Studiul realizat de Pro Democraţia arată că nu există un control real asupra veniturilor şi cheltuielilor făcute de partide. Anual, subvenţiile bugetare acordate partidelor reprezintă zeci de miliarde de lei. Pentru 2000, sunt prevăzute 39 de miliarde de lei, din bugetul de stat. Marile partide parlamentare, primesc, pe perioada unei legislaturi, subvenţii de stat în valoare de sute de mii de dolari.

Cristian Pârvulescu, preşedintele asociaţiei Pro Democraţia spune că din datele existente reiese că partidele au cheltuit subvenţiile de stat în alegerile locale, ceea ce înseamnă că vor finanţa campania pentru alegerile din toamnă din alte surse. Studiul mai arată că marile partidele nu au divulgat sursa şi volumul donaţiilor pentru alegerile locale.

Problema este să structurile abilitate să controleze cheltuielile partidelor, nu au acces decât la datele privind subvenţiile de stat. Cristian Pârvulescu precizează că a apărut o tendinţă nou: donaţiile în natură, care nu se declară.

Ministrul justiţiei, Valeriu Stoica a elaborat deja o nouă lege privind finanţarea partidelor, care încearcă să pună capăt acestor practici dubioase. Proiectul propune ca partidele să fie finanţate în raport cu rezultatul obţinut la alegeri, respectiv cu mărimea sa. Totodată, cere ca toate donaţiile şi cheltuielile să fie făcute publice.
XS
SM
MD
LG