Linkuri accesibilitate

12.09 - Chișinău: La revenirea Parlamentului din vacanță


Sesiunea actuală va avea ca prioritate incontestabilă alegerea de către forul legislativ a noului preşedinte al R. Moldova.


12 septembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

La revenirea Parlamentului din vacanță.

La microfon e Dan Ionescu, care va spune bun gasit la programul Actualitatea în Republica Moldova. Iată temele emisiunii: Deputaţii au revenit din vacanţă; Cazul staţiilor de radio şi televiziune, care încalcă normele legale lingvistice, a ajunsa pe masa Curţii de Apel; Banca Mondială se pronunţă împotriva restricţiilor la exportul de grâu, introduse de Guvern; Creşte numărul copiilor, născuţi înafara căsătoriei; Precum şi o trecere în revistă a principalelor teme din presă.

Deşi s-au întors din vacanţă, deputaţii nu s-au grăbit astăzi să-şi reia ativitatea în cadrul comisiilor parlamentare. Detalii de la Eleonora Lisnic
.

Parlamentul a revenit astăzi din vacanţă, dar deputaţii nu s-au întrunit în cadrul comisiilor parlamentare chiar din prima zi, aşa cum anunţau unele medii de informare. În următoarele zile vor fi convocate atât comisiile parlamentare, cât şi grupurile parlamentare, pentru ca în final Biroul permanent să decidă priorităţile sesiunii de toamnă-iarnă. Şedinţele în plen vor începe către sfârşitul acestei luni.

Pe lângă adoptarea bugetului de stat, o prioritate constantă pentru toate sesiunile de toamnă-iarnă, sesiunea actuală va avea ca prioritate incontestabilă alegerea de către forul legislativ a noului preşedinte al Republicii Moldova. Mai mulţi parlamentari, pe care am reuşit să-i găsim astăzi la birou, spun că este prematur să se vorbească despre coaliţia parlamentară, care-l va vota pe viitorul şef al statului. La fel, ca şi despre candidatura acestuia. Pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova vor fi necesare 61 de voturi. Cum vor fi acumulate acestea, formaţiunile parlamentare ar urma să decidă prin negocieri.

Deputatul Vladimir Solonari, deputat din Partidul Democrat, apreciază că negocierile în această problemă vor fi foarte intense în următoarele două luni. Dar, spune el, nu va fi foarte dificil să fie găsite voturile necesare. Mai ales că, a accentuat deputatul, nu este obligatoriu ca şeful statului să fie ales cu aceleaşi voturi, prin care a fost instalat Cabinetul de miniştri. Deputatul Solonari este de părere, că şeful statului ar trebui ales de o coaliţie parlamentară cât mai largă, pentru că doar astfel candidatul pentru care se va opta, va reprezenta un segment important al electoratului.

Vladimir Solonari: „Preşedintele trebuie să fie o figură politică de asupra bătăliilor de moment politice. Să exprime, să reflecte unitatea poporului şi unitate societăţii, dar nu configuraţia de moment. Eu cred, că preşedintele Republicii trebuie să fie o figură neutră, o figură care nu s-ar implica la fiecare pas în relaţiile politice între partide, Guvern şi Parlamen, ş.a.m.d. Eu sper, că deputaţii vor înţelege acest moment, vor găsi o figură oportună. Eu, îndeobşte, cred că această candidatură trebuie căutată înafara Parlamentului.”

În opinia deputatului Partidului Forţelor Democratice, Alexandru Moşanu, problema principală, care ar trebui să se afle în atenţia Parlamentului în această sesiune, este creşterea nivelului de trai al populaţiei. Dar deputatul a calificat chestiunea alegerii preşedintelui drept problema politică principală de pe agenda actualei sesiuni parlamentare.

Alexandru Moşanu: „Cred eu, că fracţiunile care au votat modificarea Constituţiei vor vota şi noul preşedinte. Aşa ar fi normal să fie. Şi cred că se va întâmpla aşa. Dacă anumită grupare ar putea să nu accepte candidaturile propuse de gupurile parlamentare, care au mai multe, dispun de mai multe mandate în acest Parlament, totuna 61 de voturi pot fi acumulate. Comuniştii au 40, Blocul pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă dispune de 17, se mai cer încă patru voturi. Eu cred, că patru voturi oricum vor fi găsite, chiar dacă unele grupuri parlamentare, în principiu, nu vor fi de acord cu candidaturile, care vor fi propuse. Aşa că această chestiune eu cred că va fi rezolvată. Şi de aici şi celelalte probleme, legate deja de schimbările care se pot produce în Guvern, remanierile guvernamentale, despre care a vorbit preşedintele Parlamentului.”

Să menţionăm aici, că una din variantele vehiculate pe culoarele Parlamentului este, că viitorul şef al statului ar urma să fie ales de cei 40 deputaţi comunişti, cei 17 deputaţi din formaţiunea lui Dumitru Diacov, plus alţi patru deputaţi, care ar urma să fie identificaţi.

Iata ce crede deputatul independent Alecu Reniţă despre formarea majorităţii parlamentare, care va alege şeful statului: „S-ar putea ca ecuaţiile, care încearcă să fie gasite în cabinetele din Parlament să nu aibă sorţi de izbândă, atâta timp cât nu se va merge la o înţelegere de ansamblu asupra viitoarei candidaturi la funcţia de preşedinte a Republicii Moldova. Consider, că varianta optimă, varianta care ne-ar satisface nu numai pe noi, deputaţii, dar şi electoratul şi, cred că şi interesele Republicii Moldova, ar fi ca să găsim un candidat şi să fie votat la fel cum au fost votate amendamentele la Constituţie. Vă amintesc, că peste 90 de deputaţi au votat aceste amendamente.

Încercări de a obţine un vot, sau un mandat de ici colo, de a rupe dintr-un grup parlamentar, de a rupe dintr-o fracţiune sunt, cred eu, destul de riscante. Orice s-ar spune, dacă cei 40 de comunişti vor vota numai împreună cu o fracţiune, impactul va fi, indiferent de comentariile şi speculaţiile care se fac, impactul va fi foarte mare pentru Occident, pentru organismele internaţionale. Fiindcă cred că este un neadevăr atunci când se afirmă, că organismele internaţionale, Banca Mondială, Occidentul, America este foarte tolerantă faţă de comunism.”

Dimn Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
*
Dan Ionescu: Miercuri, ziarul bucureştean „România Liberă” publică un interviu cu Nina Ilaşcu, soţia deputatului Ilie Ilaşcu, aflat în închisoare la Tiraspol. Doamna Ilaşcu aminteşte nenumăratele intervenţii, pe care le-a făcut în toate locurile posibile spre a obţine eliberarea soţului ei din puşcărie. Dar, spune ea, numai lacrimile mele şi ale copiilor mei nu-l pot elibera pe Ilie Ilaşcu. Între timp, ea a început să se îndoiască de bunăvoinţa arătată de unii dintre cei de la care a primit tot felul de asigurări şi promisiuni. Nina Ilaşcu crede că „soţul meu a devenit un buletin de vot câştigător pentru cei, care se folosesc de el în campania electorală. Astăzi declaraţiile lor mă dor şi mă fac să sufăr, mai ales când văd că nu se realizează nimic din promisiunile lor”.
XS
SM
MD
LG