Linkuri accesibilitate

Statele Unite comemorează victimele atentatelor teroriste de la 9 septembrie 2001


The World Trade Center
The World Trade Center

Barack Obama: „reînoim hotărîrea noastră de a lupta împotriva acelora care au comis aceste acte de terorism; nu vom ezita niciodată în apărarea acestei țări".


In mesajul sau de astazi, la împlinirea a nouă ani de la atentatele teroriste din 9 sept 2001, preşedintele Statelor Unite, Barak Obama a vorbit despre nevoia de unitate a naţiunii americane în momentele dificile prin care trec Statele Unite: „ne susținem unii pe altii, luptam impreuna. Nu vom permite să ne caracterizeze teama ci dimpotrivă, speranţa pe care o avem in familiile noastre, naţiunea noastra şi un viitor luminos”, a spus preşedintele american in mesajul sau radio difuzat si afisat pe internet.

La 9 septembrie 2001, aproape 3000 de oameni au murit după ce avioane deturnate de teroriști islamici au lovit cele doua turnuri gemene din New York şi cladirea Pentagonului de la Washington. Un al patrulea avion s-a prăbuşit în Pennsylvania.

La New York, în locul în care au fost cele doua turnuri gemene, mii de oameni s-au adunat pentru a-i comemora pe cei uciși în acest atac terorist. Au fost citite numele celor 2975 morţi, s-au depus flori, au bătut clopotele şi s-au păstrat momente de reculegere.

La ceremoniile de la New York a participat vicepreşedintele Joe Biden.

Preşedintele american participă la ceremoniile de comemorare de la Pentagon, iar prima doamna a Americii, Michele Obama împreună cu Laura Bush se vor afla la Shanksviile in Pennsylvania, la locul prabuşirii celui de-al patrulea avion.

Peter Marino, care şi-a pierdut tatăl acum nouă ani a declarat postului nostru de radio că îi este foarte greu să uite acele momente. Tatăl său era electrician şi repara ceva la etajul 105 al turnului din Sud de la World Trade Center. Fiul spune că ii este foarte greu să-şi depăşească emoţiile şi furia chiar şi după 9 ani.

Planurile de construire a unui centrul cultural musulman la New York, la Groud Zero au tensionat ceremoniile din acest an. Sunt anunţate proteste împotriva acestor planuri, iar pastorul unei infime congregatii creştine din Florida care anunţase că va arde în semn de protest cartea sfintă musulmană, Coranul, a declarat că a renuntat defintiv la planurile sale.
XS
SM
MD
LG