Linkuri accesibilitate

O declarație revizionistă, o demisie politică


Erika Steinbach, preşedinta Uniunii Izgoniţilor, culpabilizează Polonia pentru declanşarea celui de-al II-lea război mondial.


Nu Germania, ci Polonia şi-a mobilizat mai întîi trupele în 1939, a susţinut Erika Steinbach în cursul unei şedinţe a conducerii Uniunii Creştin-Democrate (CDU). Afirmaţia lui Erika Steinbach, care este preşedinta Uniunii Izgoniţilor (Bund der Vertriebenen), a fost calificată nu numai în Germania drept o declaraţie revizionistă. În urma scandalului provocat, Steinbach a demisionat acum din prezidiul Uniunii Creştin-Democrate (CDU).

Declaraţia prin care se bagatelizează vinovăţia Germaniei naziste privind declanşarea celui de-al II-lea război mondial a fost criticată chiar şi de numeroşi creştin-democraţi. „Süddeutsche Zeitung“ califică aserţiunea lui Steinbach drept o „polemică perfidă“, fiindcă trece sub tăcere factorul istoric decisiv, şi anume ameninţarea evidentă a Poloniei de către Germania lui Hitler. „Gazeta Wyborcza“ din Varşovia aminteşte de faptul că Steinbach a mai avut tentative de a rescrie istoria. Cu aserţiunile recente însă, scrie acelaşi ziar, Steinbach se plasează pe poziţia acelor revanşişti care de ani de zile promovează o politică de disculpare a Germaniei. Părerile lui Steinbach n-ar trebui tolerate în interiorul Uniunii Creştin-Democrate, fiindcă ele perturbează relaţiile polono-germane şi dăunează credibilităţii Germaniei, notează cotidianul din Varşovia.

Secretarul general al grupului parlamentar social-democrat, Thomas Oppermann a cerut excluderea Erikei Steinbach din comisia pentru drepturile omului a Bundestag-ului. Într-un interviu acordat ediţiei online a revistei „Der Spiegel“, Oppermann a comparat „tezele revizioniste“ emise de Steinbach cu nişte „acţiuni otrăvitoare“, dăunătoare relaţiilor polono-germane.

Preşedintele grupului parlamentar creştin-democrat Wolfgang Bosbach, în schimb, regretă decizia lui Steinbach de a demisiona din prezidiul partidului. El este de părere că meritele lui Steinbach nu pot fi anulate în urma unei singure afirmaţii.

Bosbach însă uită că politica Uniunii Izgoniţilor a fost criticată recent şi de Consiliul Central al Evreilor din Germania. Reprezentanţii organizaţiei evreilor au demisionat din consiliul ştinţific al Fundaţiei „Refugiere, izgonire şi reconciliere“ (Stiftung Flucht, Vertreibung, Versöhnung), refuzînd astfel să lucreze alături de doi istorici cunoscuţi pentru părerile lor revizioniste. Este vorba despre Arnold Tölg şi Hartmut Saenger. Aceştia susţin o teză similară cu ceea emisă acum şi de Erika Steinbach - culpabilizînd Polonia pentru declanşarea războiului. Fără a ţine cont de cauzele reale ale războiului, cei doi pun semnul egalităţii între sistemul represiv nazist şi alungarea minorităţilor germane din cîteva ţări est-europene. În opinia lui Erika Steinbach, afirmaţiile celor doi se bazează pe cercetări istorice incontestabile.

Uniunea Izgoniţilor (BdV) reprezintă interesele celor 20 de asociaţii (Landsmannschaften) ale germanilor alungaţi după război din ţările Europei răsăritene. În anul 2008 guvernul federal a sprijinit înfiinţarea Fundaţiei „Refugiere, izgonire şi reconciliere“. Fundaţia a fost criticată mai ales în Cehia şi Polonia, unde s-a afirmat că prin intermediul ei se încearcă o revizuire a istoriei şi prezentarea unilaterală a germanilor ca victime.
XS
SM
MD
LG