Linkuri accesibilitate

Sorin Ovidiu Vântu în arest preventiv


SOV este acuzat că l-a susținut financiar și moral pe fostul său director general care a pus în scena un joc piramidal.


Sorin Ovidiu Vintu, patronul Realitatii Tv de la Bucuresti si al televiziunii Publika de la Chisinau, si-a construit influenta politica, averea si trustul media pe succesul unui joc piramidal care a functionat citiva ani in Romania si care a esuat abia in anul 2000 inaintea alegerilor. Peste 300 de mii de oameni si-au pierdut economiile si de multe ori chiar casele, pe care le vindusera, in speranta unor cistiguri uriase, fara efort si extrem de rapide. CEC-ul, banca publica de economii intrase la rindul ei in aceasta combinatie, facind propaganda pentru jocul instrumentat de Sorin Ovidiu Vintu, care nu s-a oprit aici si a incercat sa faca inginerii financiare si prin intermediul infiintarii unor fonduri si banci de investitii, totul cu sprijinul unor oameni politici bine plasati. Cind jocul piramidal s-a prabusit a iesit la iveala faptul ca oamenii care il ajutau in mod concret sa-si puna in aplicare planurile erau fosti ofiteri de securitate.

Desi Sorin Ovidiu Vintu a fost cercetat in mai multe dosare, procesele au trenat, iar faptele de care era acuzat s-au prescris, iar el a fost lasat sa-si construiasca imperiul mediatic, avind mereu protectie politica. Cei mai importanti politicieni romani s-au intersectat mai mult sau mai putin cu acest mogul de presa, care cu o noapte inainte de dezbaterea prezidentiala finala a avut o intilnire clandestine cu liderul socialistilor Mircea Geoana. Era momentul in care principalul colaborator al lui Sorin Ovidiu Vintu, cel care semnase si aranjase marile escocherii fusese arestat in capitala Indoneziei. Odata cu aceasta captura, autoritatile romane au redeschis ancheta, iar acum Sorin Ovidiu Vintu va ramine in arest preventiv pentru 30 de zile, daca recursul pregatit de avocatii sai nu are sorti de izbinda.

In orice caz de partea lui Sorin Ovidiu Vintu au sarit toti cei care au fost, vizibil sau nu, in solda sa, iar principalele televiziuni de stiri ar vrea sa-l scoata din culpa incercind sa induca ideea ca impotriva sa ar fi fost declansat un proces politic. Multi oameni politici si ziaristi romani si-au coalizat fortele pentru a-l apara pe patronul televiziunilor Publika si Realitatea. Potrivit informatiilor din trustul lui Sorin Ovidiu Vintu, angajatii sai nu si-au mai primit salariile de peste trei luni, iar speculatiile sale financiare nu-l mai prea ajutau sa ramina pe linia de plutire. De aceea probabil a incercat sa-si mute centrul de operatiuni la Chisinau, unde dupa acelasi model ca in Romania si-a atras de partea sa importanti oameni politici, inclusiv premierul Vlad Filat, care recunoaste ca s-a intilnit cu mogulul roman de presa sau liderul Partidului Democrat, Marian Lupu care potrivit informatiilor din presa ar fi devenit deja partener de afaceri cu Sorin Ovidiu Vintu.

Arestarea celui mai influent patron de presa din Romania, omul care stie cum sa rastoarne un presedinte, dar si cum sa cumpere crema politicii si jurnalisticii autohtone, ar putea insa ramine fara consecinte practice imediate daca procurorii nu au suficiente probe impotriva lui. Practic, Sorin Ovidiu Vintu este acuzat ca l-a sustinut financiar si moral pe fostul sau director general care a pus in scena jocul piramidal, Nicolae Popa, judecat dupa fuga sa din tara si condamnat la 15 ani de inchisoare. Sorin Ovidiu Vintu, capul ingineriilor financiare este retinut deocamdata doar pentru complicitate, insa nu este exclus ca unele dintre dosarele sale sa se redeschida. Principala necunoscuta este timpul de judecare a procesului, in conditiile in care in Romania marile dosare ramin cel mai adesea in suspans.
XS
SM
MD
LG