Linkuri accesibilitate

Sloganuri victorioase înaintea alegerilor


Bagatelizarea concurenţilor şi afişarea încrederii în izbîndă e oarecum ofensatoare pentru cetăţeni.


Campania electorală, care începuse de facto înaintea referendumului eşuat, ia acum amploare. Protagoniştii competiţiei, cu sau fără şanse, încep a se lupta cu mai multă îndîrjire. Pe măsură ce ne vom apropia de ziua alegerilor sloganurile victorioase vor răsuna tot mai răspicat, vor deveni tot mai asurzitoare.

„Noi vom birui! Noi vom învinge! Sîntem cei mai merituoşi!” vor trîmbiţa neobosit reprezentanţii diferitelor partide. Am remarcat nu o dată că aici această încredere exacerbată în propriile forţe e dublată de un soi de dispreţ faţă de oponenţii politici. Rivalii sînt bagatelizaţi, caricaturizaţi, prezentaţi drept nişte indivizi picaţi de pe Marte, incapabili să conducă. Prin urmare, ei nu pot să învingă.

Şi în această campanie, care a început, sloganul „Noi vom învinge! Noi vom birui!” va fi unul foarte des vehiculat. Deunăzi el a fost folosit de fostul preşedinte, liderul comunist Vladmir Voronin care a declarat răspicat: „Cei patru care astăzi se află în fotoliile comode ale puterii îşi vor muta aceste fotolii pentru mult timp în opoziţie fiind penalizaţi de electorat”. E limpede, penalizarea celor patru e sinonimă cu victoria răsunătoare a PCRM-ului, după părerea lui Vladimir Voronin.

Aşadar, „Noi vom învinge! Noi vom birui!” Sloganul ăsta răsună, fireşte, şi în campaniile electorale din alte state. În fond, orice partid trebuie să-şi umfle muşchii pentru a atrage alegătorii. Numai că aici acest slogan, repet, e însoţit de un soi de dispreţ vădit faţă de aptitudinile altora, ceea ce mai degrabă respinge alegătorii. Cei care declară că vor învinge negreşit nu sînt în mod obligatoriu mai breji decît restul competitorilor. Iar bagatelizarea concurenţilor şi afişarea încrederii în izbîndă e oarecum ofensatoare pentru cetăţeni. Sînteţi voi puternici ca voinicii din poveste, nici vorbă, dar cetăţeanul este cel care decide în cele din urmă.

Iar după 20 de ani de tranziţie halucinantă, care roade n-a adus, ar fi chiar bine ca toţi politicienii autohtoni să devină mai modeşti şi să să-şi mai reprime convingerea că ei vor birui negreşit sau că alţii vor pierde inevitabil.
XS
SM
MD
LG