Linkuri accesibilitate

Pastorul Terry Jones sub presiune pentru a renunța la arderea unor exemplare din Coran


Pastorul Terry Jones adresîndu-se presei la Gainsville

Preşedintele Barack Obama a spus, adresîndu-se direct pastorului Jones, că intenţiile sale contrazic valorile Americii, o ţară întemeiată pe noţiunea libertăţii religioase şi a toleranţei religioase.


Pastorul unei mici congregații din Florida ţine pe jar comunitatea internaţională anunţînd ba că va arde, ba că nu va arde mâine, de 11 septembrie, cartea sfântă a Islamului, Coranul. Detalii are Mircea Ţicudean.

Pastorul Terry Jones a făcut aseară declaraţii contradictorii despre planul său de a arde exemplare din Coran mâine, cu ocazia împlinirii a 9 ani de la atacurile teroriste de la New York şi Washington. Jones, care păstoreşte numai 50 de enoriaşi la Gainsville, oraş cu o sută de mii de locuitori, consideră că Islamul este în sine o religie a violenţei, care inspiră atacuri teroriste sângeroase, de felul celor din septembrie 2001.
Jones a mai spus că prin arderea Coranului vrea să-i împiedice pe musulmanii americani să înfiinţeze o moschee la mică distanţă de locul atentatului de la New York.

Liderii americani şi internaţionali, de la Barack Obama până la Angela Merkel, l-au îndemnat în ultimele zile pe pastor să renunţe la planul arderii Coranului, iar comandanţii militari ai forţelor internaţionale din Irak şi Afganistan au avertizat că un asemenea gest ar pune în pericol vieţile soldaţilor.

Iar aseară pastorul a părut să cedeze. Terry Jones a spus că a vorbit cu imamul din New York care se ocupă de proiectul moscheii, iar imamul i-a promis să mute locul viitoarului locaş de cult. Jones a spus că acest eveniment este un „semn dumnezeiesc”. Numai că imamul a declarat de îndată presei că nu a vorbit cu Jones şi că nu are nici o intenţie de a muta moscheea.

La auzul ştirii, pastorul Jones a spus că planul arderii Coranului a fost doar suspendat, nu anulat. În ultimele zile şi ore liderii americani l-au avertizat pe pastorul Jones că dacă îşi pune intenţia în aplicare face un gest necugetat şi periculos. Preşedintele Barack Obama a spus aseară, adresîndu-se direct pastorului Jones, că intenţiile sale contrazic valorile Americii, o ţară întemeiată pe noţiunea libertăţii religioase şi a toleranţei religioase.

Oficiali din ţări cu populaţii musulmane numeroase, ca India, Malaezia şi Indonezia, i-au cerut în ultimele zile preşedintelui Obama să-l oprească pe pastorul Jones. Problema este că în Statele Unite arderea Coranului, sau a oricărei alte cărţi sfinte, ca şi a drapelului naţional, nu este interzisă, graţie libertăţii cuvântului, aşa că autorităţile nu au mijloacele juridice necesare să-l oprească pe pastorul Jones.
XS
SM
MD
LG