Linkuri accesibilitate

Simplificarea procedurii de votare pentru studenţi


Studenții vor putea vota la orice secţie din localitatea unde studiază, în baza carnetului de student și a buletinului.


În Parlament, iniţiativa majorităţii liberal-democrate de simplificare a procedurii de votare pentru studenţi a stârnit nemulţumirea Partidului Comuniştilor. Preşedinta organizaţiei de tineret de pe lângă PCRM şi deputata în parlament, Ina Şupac este de părere că în spatele acestei decizii s-ar ascunde intenţia de fraudare a viitoarelor alegeri parlamentare:

Ina Şupac: „Ştiţi, când eşti în sat, spre regret, se întâmplă uneori să nu se pună ştampila în buletin. Sunt tot felul de scuze: te cred, te cunosc, îmi cer scuze am uitat buletinul la Chişinău. A doua la mână, există posibilitatea să aibă şi două fişe de însoţire studentul. Noi fiind în opoziţie nu putem să controlăm ce face Ministerul Dezvoltării Informaţionale”

Iată replica preşedintelui organizaţiei de tineret a Partidului Liberal, Sergiu Boghean: „Studentul, în cazul în care într-adevăr este student, prezintă buletinul ca orice alt cetăţean care votează cu fişa de însoţire şi carnetul de student care certifică că este student şi suplimentar din câte cunosc eu o să trebuiască să îndeplinească o declaraţie pe propria răspundere care e foarte simplă şi să face pe loc. Cum să fraudeze tânărul? Dacă el e în Chişinău, votează şi are ştampila în fişa de însoţire. Cum să se ducă acasă să mai voteze? Ce nu se va vedea că deja a votat? Cum să voteze? Cum să fraudeze?”

La referendumul din 5 septembrie, este de părere Sergiu Boghean, mulţi studenţi în anul I de facultate nu au putut vota pentru că nu au reuşit să obţină în timp util viza de reşedinţă.

În opinia liderului organizaţiei de tineret a formaţiunii extraparlamentare, Mişcarea „Acţiunea Europeană”, Andrei Păvăloi, decizia luată astăzi ar creşte numărul tinerilor care vor ieşi la votare: „Se vorbeşte în ultimul timp că tineretul este inactiv în cadrul alegerilor. Poate că starea de lucruri care a fost până la modificarea respectivului articol îi făcea să fie atât de inactivi. La 7 aprilie au ieşit în stradă foarte mulţi tineri care s-au revoltat şi multă lume s-a întrebat de ce nu au ieşit la alegeri? Imperfecţiunea legii îi împiedica să iasă”.

În privinţa fraudării alegerilor, Andrei Păvăloi aminteşte că tot astăzi parlamentul a votat pentru introducerea amenzilor şi pedepsei cu închisoarea pentru cei găsiţi vinovaţi că au votat de mai multe ori. Puţini studenţi, este de părere Păvăloi, şi-ar risca libertatea pentru câteva voturi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG