Linkuri accesibilitate

Partidul Umanist militează pentru o strîngere a legăturilor cu Estul


Valeriu Pasat
Valeriu Pasat

Valeriu Pasat: Pledăm pentru uniunea vamală Belarus - Kazahstan - Rusia și promovăm ideea unei uniuni politice cu aliații din CSI.


Liderul Partidului Umanist, Valeriu Pasat a ţinut azi o conferinţă de presă în care a propus schimbarea vectorului de politică externă a R. Moldova. Propunînd apropierea de Rusia, Pasat se ghidează de raţiunea că proiectul aderării la UE ar fi irealizabil în următorii 25 de ani, iar reintegrarea în spaţiul estic ar ajuta Moldova să scape de mai multe probleme. Valeriu Pasat se declară convins că reintegrarea în spaţiul estic poate face posibilă soluţionarea conflictului transnistrean şi restabilirea pieţelor de desfacere pe care Moldova e pe cale să le piardă, ceea ce pînă la urmă va relansa economia ţării.

Pentru a realiza acest obiectiv, Partidul umaniştilor propune şi proiecte economice şi politice concrete, care însă, după cum a ţinut să precizeze Valeriu Pasat, nu s-ar opune strategiei de aderare la UE, anunţată de guvernarea actuală.

Valeriu Pasat: „Noi sîntem pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Belarus – Kazahstan – Rusia. Ne vom sincroniza toate acţiunile noastre în această direcţie cu vecina noastră Ucraina. Vom elabora de comun acord cu Rusia, Ucraina şi Belarus politici de creare a unui spaţiu economic unic. Împreună cu aliaţii din alte ţări CSI vom promova ideea creării unei Uniuni politice a statelor noastre după exemplul şi cu aplicarea experienţei şi a principiilor Uniunii Europene”.

Analişti de la Chişinău nu împărtăşesc însă convingerea fostului director SIS şi spun că n-ar exista temei pentru a schimba vectorul de politică externă.

Editorialistul Petru Bogatu: „Pînă-n 2008 Republica Moldova s-a aflat într-o ţară cu un vector răsăritean. Şi în această ţara el nu a fost nimic altceva decît deţinut politic. Iată ce înseamnă pentru noi vectorul răsăritean. Sînt, din punctul meu de vedere, nişte divagaţii politice fără nici o relevanţă pentru politica reală. E adevărat că societatea noastră e foarte divizată, aşa cum a fost şi un an în urmă, în alegeri, şi această divizare spune că o schimbare spectaculoasă a raportului de forţe în urma alegerilor parlamentare nu va avea loc”.

Politologul Victor Doraş, fost consilier al lui Vladimir Voronin, sugerează însă că o asemenea poziţie face bine pentru a contrabalansa orientarea pro-europeană a actualei guvernări.

Victor Doraş: „Noi ne aflăm între Rusia şi Europa şi inevitabil e că politica externă trebuie să fie mai echilibrată decît este la moment. Azi, în opinia mea, noi nu avem deloc relaţii cu Federaţia Rusă în afară de cele oficiale pe care noi le avem şi cu statele din America Latină. Azi, nici domnul Ghimpu, nici domnul Pasat, nu reprezintă 80 % din tot spectrul politic. Ei reprezintă doar nişte opinii, dar ele trebuie expuse ca să fie tot spectrul de opinii”.

Fostul director SIS şi ex-ministru al apărării Valeriu Pasat a preluat recent conducerea Partidului Umanist, formaţiune care pledează pentru introducerea studiului obligatoriu al ortodoxiei în şcoli.
Previous Next

XS
SM
MD
LG