Linkuri accesibilitate

Premiu pentru libertatea presei acordat caricaturistului danez Kurt Westergaard


Caricaturistul Kurt Westergaard și cancelarul german Angela Merkel la Potsdam

La ceremonia de la Potsdam, cancelarul Angela Merkel a elogiat curajul artisului danez amenințat cu moartea din 2005 de grupări islamiste.

În urmă cu cinci ani, un caricaturist danez a publicat un desen cu profetul Mahomed purtând o bombă în turban, provocând în lumea musulmană proteste soldate cu 50 de morţi, iar în Occident, o dezbatere îndelungă despre limitele libertăţii cuvântului.

Aseară, danezul Kurt Westergaard, în vârstă de 75 de ani, a primit la Potsdam, lângă Berlin, în prezenţa cancelarului german Angela Merkel, un premiu prestigios pentru libertatea presei.

„Nu regret ce am făcut”, a spus aseară Westergaard, explicând că publicarea caricaturii profetului a acţionat ca un fel de catalizator pentru o „ciocnire sau fricţiune între culturi”, care oricum s-ar fi declanşat, mai devreme sau mai târziu.

Iar cancelarul Angela Merkel l-a lăudat pe danez pentru curajul lui, amintind că de la publicarea desenelor, el a trăit sub ameninţare permanentă.

„Indiferent dacă ne plac sau nu aceste caricaturi, dacă ni se par de bun-gust sau nu, dacă le considerăm sau nu necesare, trebuie să ne întrebăm: are voie artistul să facă asta? Da, are! Europa este locul unde artiştii au voie să facă asemenea desene!”.

Încă înainte de ceremonia de aseară, Angela Merkel, care s-a fotografiat la Potsdam alături de artistul danez, a fost criticată de unii musulmani germani.
Într-o declaraţie de presă, Aiman Mayzek, de la Consiliul Central al Musulmanilor, a spus că „Merkel a onorat caricaturistul care... ne-a defăimat profetul, jignind toţi musulmanii.

Fără s-o critice direct pe creştin-democrata Merkel, ziarul „Frankfurter Algemeine Zeitung”, apropiat conservatorilor, a scris miercuri că „Merkel îşi asumă un risc imens” şi că şefa guvernului federal a luat astfel cea mai „eplozivă” decizie din cariera ei de cancelar.

Ziarul tabloid „Bild”, cel mai citit din Germania, i-a lăudat şi pe artistul danez, şi pe cancelar, scriind că prezenţa Angelei Merkel la Potsdam a dovedit că „Germania nu se teme de fanaticii islamişti”.

La ceremonia de aseară atât caricaturistul danez, cât şi cancelarul german au insistat că premiul oferit de fundaţia germană nu este îndreptat împotriva Islamului. Artistul danez a spus că tratând un simbol musulman la fel ca pe unul creştin sau evreiesc, adică cu ironie şi umor, un occidental nu face decât să-i încredinţeze pe musulmani că trăim în aceeaşi lume şi că ei, musulmanii, nu sunt priviţi ca nişte străini.

Iar Angela Merkel a condamnat arderea Coranului pe care o plănuieşte o mică congregaţie creştină din Florida spre a marca a noua aniversare a atacurilor teroriste de la 11 septembrie. Această intenţie, a spus Merkel, este „nerespectuoasă, dezgustătoare, pur şi simplu greşită”.

Notorietatea artistului danez şi a ziarului pentru care lucra a început în 2005. Mai multe atentate teroriste în mai multe părţi ale lumii au fost urmate în presă de discuţii despre posibilitatea ca Islamul să fie, în sine, o religie care propagă violenţa. Imaginea profetului Mahomed cu bomba în turban, cel mai controversat dintr-o serie de 12 desene publicate de „Jyllands-Posten”, a apărut tocmai pe acest fundal.

Pentru musulmani, a desena faţa profetului este un păcat grav – pentru că Mahomed însuşi ar fi interzis acest lucru, din modestie. Protestele împotriva desenelor au culminat în februarie 2006, când au fost incendiate reprezentanţele diplomatice ale Danemarcei din Damasc şi Beirut, iar zeci de demonstranţi au fost ucişi în Nigeria şi Afganistan în ciocnirile cu forţele de ordine.

În 2008, aproximativ 20 de ziare europene, dar nici unul american, au decis să republice caricaturile, în semn de solidaritate cu autorul, declanşînd noi proteste violente în Sudan, Egipt, Pakistan, Indonezia şi Afganistan.

În iunie, anul acesta, artistul danez şi-a dat demisia de la ziar, pentru a reduce ameninţările asupra sa şi a colegilor, după ce anul trecut, la Chicago, poliţia a arestat trei bărbaţi bănuiţi că ar fi vrut să atace redacţia. În ianuarie, un tânăr somalez a fost arestat pentru că ar fi pătruns în locuinţa lui Westergaard, ameninţînd să-l ucidă cu securea şi cuţitul. Artistul a scăpat încuindu-se în baie, care-i fusese transformată din timp într-un fel de buncăr.
XS
SM
MD
LG