Linkuri accesibilitate

Ofensivă a susținătorilor limbii ruse în Ucraina


O susținătoare a Partidului Regiunilor

Un proiect de lege menit să menţină sprijinul electoral pentru coaliţia pro-prezidenţială la alegerile locale de pe 31 octombrie.


Vorbitorii de limbă rusă din Ucraina fac o nouă tentativă să întărească statutul limbii ruse. Preşedintele Victor Ianucovici care le-a promis acest lucru, nu a întreprins deocamdată nimic. Dar au trecut la acţiune câţiva de deputaţi din coaliţia pro-prezidenţială.

Grupul de deputaţi din coaliţia condusă de Partidul Regiunilor a lansat miercuri o iniţiativă legislativă care le va da părinţilor dreptul de a decide în ce limbă învaţă copiii. Proiectul de lege mai prevede renunţarea la folosirea exclusivă a limbii ucraineni în tribunale.

Se estimează că rusa este limbă maternă pentru 30 % din cei 47 de milioane de locuitori ai Ucrainei. Vorbitorii de limbă rusă locuiesc mai ales în estul industrializat şi în sudul ţării.

Ucraineana, singura limbă oficială, este văzută ca un element important al identităţii naţionale şi suveranităţii obţinute de Ucraina după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Încercările vorbitorilor de limbă rusă de a restabili în anii trecuţi întâietatea rusei au provocat demonstraţii în zonele mai naţionaliste din vest unde statutul ucrainenei este apărat cu ardoare.

Venirea lui Victor Ianucovici la putere în luna februarie, el fiind originar din estul vorbitor de rusă, le-a întărit speranţele celor care aşteaptă ca rusă să fi pusă pe picior de egalitate cu ucraineana. În multe privinţe, Ianucovici a reîntors Ucraina cu faţa spre Rusia. Dar, scrie agenţia Reuter, i-a dezamăgit pe mulţi dintre proprii alegători prin faptul că nu a făcut nimic pentru a-şi îndeplini promisiunea electorală de a ridica rusa la statutul de limbă de stat. Pentru aceasta ar fi nevoie de modificarea Constituţiei, dar Ianucovici a evitat subiectul când a propus recent un amendament constituţional pentru a întări puterile prezidenţiale.

Comentând iniţiativa deputaţilor ucraineni, ziarul Kommersant a scris că ea va oficializa bilingvismul în Ucraina. Ziarul citează opinia deputatei comuniste Katerina Samoilik care spune că nu e nimic rău în faptul ca vorbitorii de limbă rusă să-l poată citi în original pe Puşkin sau Dostoievski. O parlamentară a opoziţiei a spus, pe de altă parte, că proiectul de lege are menirea să menţină sprijinul electoral pentru coaliţia pro-prezidenţială înaintea alegerilor locale de pe 31 octombrie. „Este un element de tehnologie electorală. Popularitatea Partidului Regiunilor este în scădere în zonele vorbitoare de rusă din sud şi est”, a spus Irina Geraşcenko agenţiei Reuter. Geraşcenko este de părere că legea va fi adoptată, dar coaliţia majoritară nu are destule voturi acum pentru a modifica şi Constituţia.

Consilierii lui Victor Ianucovici spun că preşedintele îşi îndeplineşte în ucraineană atribuţiile şi îşi rosteşte în ucraineană discursurile oficiale, chiar dacă nu-i este uşor. Însă, premierul lui Ianucovici, Mykola Azarov nu a învăţat ucraineana cum trebuie în cei peste 25 de ani trecuţi din 1984, când a venit în Ucraina din Rusia, lucru care îl pune în situaţii jenante când trebuie să vorbească în public.
XS
SM
MD
LG