Linkuri accesibilitate

Va avea România nevoie de un nou credit FMI?


Oamenii de afaceri se plîng că nu-și pot face nici un fel de planuri pentru anul viitor din cauza instabilității legislative din domeniul economic.


Premierul roman Emil Boc a declarat dupa prima sedinta a cabinetului remaniat ca veniturile adunate labugetul de stat din TVA au crescut cu 25 la suta dupa ce aceasta taxa a fost majorata de la 19 la 24 la suta. Cu toate acestea principalul partid de guvernamint din Romania a aminat cit a putut cresterea TVA, motivind ca o astfel de masura descurajeaza economia privata si scade consumul, fara ca prin compensatie sa imbunatateasca veniturile la bugetul de stat. Specialistii Bancii Nationale explicau in plus ca potrivit calculelor din ultimii zece ani veniturile din taxe si impozite sint constante.

Guvernul roman, care are un program economic de dreapta, a fost nevoit sa accepte la inceputul anului trecut un acord cu Fondul Monetar International pentru a putea depasi criza economica, iar acum incearca sa puna in practica masurile de reforma convenite cu economistii FMI. Deocamdata restructurarile din zona bugetarilor nu au dat roade, iar populatia este extrem de nemultumita de scaderile salariale care au avut loc in toate domeniile, atiti in mediul privat, cit si in cel public. De altfel tot astazi premierul roman i-a cerut noului ministru de finante, Gheorghe Ialomiteanu sa revada schemele de personal si de salarizare ale institutiei pe care o conduce, mai cu seama ca presedintele Traian Basescu a criticat veniturile mari pe care le primesc angajatii de aici prin comparatie cu austeritatea din tara.

Discutiile privind continuarea acordului cu FMI au ramas deocamdata in faza analizelor. Totusi reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu a declarat ca Romania nu ar mai avea nevoie de un nou imprumut, fiindca a dovedit deja ca este capabila sa se imprumute de pe piele interne si externe. „Exclud aceasta posibilitate” a spus oficialul roman de la FMI, argumentind ca un parteneriat cu Fondul si Comisia Europeana ar fi suficient.

Presedintele Traian Basescu declarase la inceputul saptaminii, ca la misiunea de evaluare din octombrie trebuie analizat daca solutia corecta pentru viitor este extinderea acordului cu un nou imprumut sau raminerea intr-un parteneriat care sa ofere o plasa de salvare in caz de nevoie. Lucrurile sint neclare inca, iar guvernul roman pare mai preocupat sa-si refaca imaginea dupa o serie de bilbiieli facute in domeniul fiscal, decit de legaturile cu FMI.

In acelasi timp oamenii de afaceri se pling ca nu-si pot face nici un fel de planuri pentru anul viitor din cauza instabilitatii legislative din domeniul economic, in conditiile in care Codul fiscal va fi modificat din nou in 2011.

Pe aceeași temă

Politigraf

XS
SM
MD
LG