Linkuri accesibilitate

Lui Jones nu i s-a acordat dreptul de a organiza o manifestație, dar a spus că-și pune intenția de a da foc Coranului în aplicare.


In statul american Florida, o biserica si-a anuntat intentia de a da foc unor exemplare ale cartii sfinte musulmane, Coranul pentru a marca ziua de 11 septembrie, cind s-au produs atentatele teororiste de la New York si Washington, in 2001. Cum reactioneaza autoritatile americane la acest anunt? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Comandantul fortelor americane din Afganistan, general David Petraeus a spus ca daca intentia bisericii respective se materializeaza, ea pune in pericol vietile militarilor americani si pericliteaza campania militara. Generalul a adaugat ca o astfel de actiune ar genera ample proteste propagandistice, care ar ingreuna misiunea fortelor americane de a proteja civili afgani. Petraeus a aratat ca astfel de actiuni sint exact ceea ce militantii islamici isi doresc, pentru ca genereaza reactii anti-americane nu doar in sudul Asiei, dar si in alte zone in care Statele Unite sint angajate.

In cursul zilei de ieri, sute de afgani au participat la o manifestatie la Kabul impotriva intentiei pastorului Terry Jones, din Florida de a da foc unor exemplare ale Coranului. In timpul demonstratiei s-au facut auzite scandari „moarte Americii” si vorbitori au cerut retragerea fortelor americane.

Jones, care pastoreste o comunitate de 50 de persoane in Gainesville, Florida a aratat intr-o declaratie, „Intelegem ingrijorarea generalului. Sintem siguri ca aceste temeri sint legitime. Dar e nevoie sa trimitem un mesaj clar elementelor musulmane extremiste. Nu ne vom mai lasa dominati de amenintarile lor”. Lui Jones nu i s-a acordat dreptul de a organiza o manifestatie, dar a spus ca-si pune intentia de a da foc Coranului in aplicare.

Reverend Stephanie Sapp, purtatoarea de cuvint a centrului din Florida, a spus ca de la Pentagon sau o alta agentie federala nu s-a cerut anularea actiunii. Doar FBI-ul a discutat despre masuri de securitate. Oficialitati de la Pentagon si-au exprimat speranta ca apelul generalului Petraeus se va face auzit si il va determina pe Jones sa renunte la planurile sale. Un alt general american din Afganistan, William Caldwell a spus ca afganii nu inteleg nici dreptul la libera exprimare, inclus in primul amendament la Constitutia ameriana nici faptul ca presedintele Obama nu poate interzice pur si simplu, actiunea planuita de Jones. Oficialitati militare au declarat ca nu incearca sa-i nege pastorului Terry Jones dreptul la libera exprimare, ci doar vor sa-l convinga sa se gindeasca la consecintele intentiilor sale.
XS
SM
MD
LG