Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin evaziv în privința unei viitoare candidaturi la președinție


Vladimir Putin

Premierul rus declară la Soci: „Nu am decis încă ce va fi mai bine pentru Rusia”.


Premierul rus Vladimir Putin a declarat luni că mai are timp pentru a decide dacă va candida din nou la funcţia de preşedinte al Rusiei. Cu o săptămână în urmă, el sugera într-un interviu cu ziarul Kommersant că ar putea candida la alegerile prezidenţiale din 2012. Jurnaliştii îi adresează mereu această întrebare, dar Putin evită răspunsul şi menţine suspansul.

Încă de când Dmitri Medvedev se pregătea în 2008 să preia preşedinţia Rusiei, s-a speculat că Putin, devenit atunci premier după două mandate prezidenţiale consecutive, va reveni la Kremlin mai devreme sau mai târziu.

Nu a putut candida în 2008, fiindu-i interzis prin constituţie să deţină mai mult de două mandate la rând, dar legea nu-l împiedică să o facă la alegerile viitoare, după pauza de patru ani umplută de Dmitri Medvedev.

Aliat şi partener al lui Putin, Medvedev a promovat o reformă constituţională care prelungeşte de la 4 la 6 ani mandatul preşedintelui următor. Noile prevederi constituţionale vor permite ca preşedintele ales în 2012 să conducă Rusia timp de 12 ani neîntrerupt.

Dar cine poate fi acel preşedinte? Agenţia Reuters a pus cap la cap sugestiile lansate în cursul acestui an atât de Medvedev, cât şi de Putin. Ultima dată, Putin a atins subiectul la o întâlnire avută luni cu experţi internaţionali din clubul Valdai. El a spus că nu a luat încă o decizie, dar va hotărî dacă va candida sau nu în 2012 în funcţie de situaţia din ţară. „Nu am decis încă ce va fi mai bine pentru Rusia”, a spus Putin.

Pe 30 august, în interviul cu ziarul Kommersant, Putin a spus că aşteaptă cu interes apropierea alegerilor, dar nu face din ele un fetiş. Pe 24 aprilie, Dmitri Medvedev a spus că ar putea candida în 2012. „Dacă este necesar pentru ţara mea şi păstrarea cursului stabilit în ultimii 5 ani, nu exclud absolut nimic, inclusiv participarea mea la alegeri”, a spus Medvedev într-un interviu presei norvegiene.

Cu două luni mai devreme, pe 25 februarie, Medvedev refuzase să dea un răspuns clar, spunând că se va consulta cu Vladimir Putin. „Nimeni nu cunoaşte viitorul. Suntem ambii oameni responsabili şi va trebui să decidem împreună ce e mai bine pentru ţară”, a spus Medvedev. „Tandemul nostru funcţionează bine”, a explicat Medvedev. „Este evident că atunci când preşedintele şi primul ministru se înţeleg, lucrurile merg mai bine”.
XS
SM
MD
LG