Linkuri accesibilitate

Cartea sau logica în mișcare


Cristina Moloman
Cristina Moloman

De vorbă cu Cristina Moloman și Cristina Vrîncean, eleve în clasa 11-a la Liceul Republican cu profil real.


Cristina Moloman: Cand este enervat, poti sa iei o carte si sa o citeşti. Nu trebuie sa iei calmante, trebuie sa iei o carte si sa o citeşti. Cred ca e cel mai bun leac cand ai criza de nervi. A fost un caz la şcoală, am venit acasa, dar nu tin minte ce am luat să citesc.

Europa Liberă: De ce erai enervată? Aveai note proaste?

Cristina Moloman
: Nu, profesorii ne-au cam presat, erau nervosi, si din cauza asta eram putin stresata. Am venit acasa, am luat o carte, am deschis-o si acolo era o istorioara liniştită şi am citit vreo 10 minute şi m-am liniştit.

Europa Liberă: Doar atat a durat? După asta ai mai continuat cartea sau nu?


Cristina Moloman
: Peste un timp, pentru ca aveam mult de invăţat.

Europa Liberă: În clasa a 11-a iti mai ramane timp si pentru beletristică?


Cristina Moloman: Avem weekendul cand ne putem permite sa citim cate ceva.

Europa Liberă: Din contul iesirii cu prietenii?


Cristina Moloman: Cristina, prietena mea, nu e persoana care sa iasa la o bere. Dupa bautura te doare, ti-e rau, dar dupa ce citesti – te simti mai bine.

Europa Liberă: Cristina, de ce preferi lectura cartilor in loc de iesitul la o bere?


Cristina Vrancean
: Iesitul la o bere este o bere, si nu transforma omul, dar cititul unei carti te invaţă, iti da o povaţă, te regasesti, citesti viaţa mult mai amplu, decat sa bei o bere, care te duce la eroare. Eu citesc ceea ce eu cred ca nu ma va duce in eroare. Citesc carti bune, filozofi, iar filozofii nu duc in eroare. Te impun sa-ti pui logica in mişcare, sa-ti creezi un camp demonstrativ care te face sa vezi viaţa in mai multe moduri, prin mai multe raze, ca printr-o piramidă, cand intră lumina şi iese in șapte culori.
XS
SM
MD
LG