Linkuri accesibilitate

Administrația Obama sub presiunea alegerilor din toamnă


Ceea ce accentuează problemele sîingii americane este că în Partidul Republican se manifestă multă energie în pragul de alegeri, in timp ce electoratul democrat este mai apatic.


In Statele Unite, sarbatoarea de Ziua Muncii - week-end-ul trecut - marcheaza linia dreapta in cursa pentru alegeri, in cazul de fata alegerile pentru Congres si legislaturi locale. Cum se prezinta situatia politica in America, in momentul de fata ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Analisti politici estimeaza ca, in acest an electoral, republicanii vor prelua controlul in Camera Reprezentantilor si poate chiar si in Senat, unde doar o treime din cele 100 de locuri sint in competitie. In aceste conditii, la Casa Alba se manifesta ingrijorare. Problema presedintelui Obama este ca nu poate face mare lucru, in intervalul de acum si pina in noiembrie pentru a reduce cifra somajului, care este de 9.6% din forta de munca, foarte mare pe standarde americane. Chiar daca presedintele ar avea un plan, Congresul nu va lucra in urmatoarele luni, din cauza alegerilor si, în aceste conditii, programe majore nu pot fi adoptate.

Asa cum se intimpla cind un presedinte ajunge la o cota de popularitate de sub 50% - in cazul lui Obama este de 42% - candidatii democrati pentru Congres incep sa se distanteze de presedinte, unii chiar si de Partidul Democrat si politicile acestuia. Multi dintre critici cred ca partidul a facut o greseala atunci cind s-a concentrat asupra reformelor in sistemul de asigurari medicale si nu economiei si crearii de locuri de munca. Fireste ca Obama a incercat sa le faca pe amindoua, dar perceptia publica a fost ca ar fi avut alte prioritati decit redresarea economica.

Aceasta perceptie a fost chiar intarita saptamina trecuta, cind presedintele a dedicat o conferinta de presa, la Casa Alba, incheierii prezentei militare americane in Irak, in timp ce candidatii democrati ar fi dorit sa vorbeasca doar despre economie. Problema este ca americanii nu simt deocamdata impactul legilor cu privire la ingrijirea sanatatii sau reformarea sistemului financiar. Ceea ce ei stiu pe de alta parte este ca redresarea economica e lenta si nu creaza suficiente locuri de munca. Or, cauza acestui fenomen ar putea fi structurala, in sensul ca noile joburi nu corespund actualelor calificari. In aceste conditii democratii ar putea simti consecintele dincolo de actualul ciclu electoral.

Ceea ce accentueaza problemele stingii americane este ca in Partidul Republican se manifesta multa energie in pragul acestor alegeri, in timp ce electoratul democrat este mai apatic. In alegeri foarte strinse aceasta din urma diferenta s-ar putea dovedi decisiva.
XS
SM
MD
LG