Linkuri accesibilitate

Starea de spirit a moldovenilor


Cunosc oare cu adevărat viaţa şi doleanţele simplilor muritori cei care guvernează deja 20 de ani această ţară?


Pe cît de optimişti au fost unii dintre reprezentanţii Alianţei pentru Integrare Europeană înaintea referendumului, pe atît de dezamăgiţi s-au arătat după. În privirile unora dintre guvernanţi am desluşit chiar un soi de nedumerire. Nu s-au aşteptat ei la un asemenea deznodămînt.

Or tocmai nedumerirea lor mă nedumereşte pe mine. În definitiv, de ce ar trebui să ne mire tare eşuarea referendumului? Parcă e prima dată cînd avem de-a face cu absenteismul la un scrutin? Mai mult, cine nu e rupt de realitate, cine cunoaşte viaţa de zi cu zi a simplilor muritori, ar trebui mereu să se aştepte la aşa ceva. Mereu. De aceea, întrebarea care se impune în mod normal este: dar cunosc oare cu adevărat viaţa şi doleanţele simplilor muritori cei care guvernează deja 20 de ani această ţară?

De-a dreptul ciudată mi s-a părut satisfacţia liderului comunist Vladimir Voronin care a declarat: „În sfîrşit, Moldova s-a trezit!” Vladimir Voronin îşi imaginează probabil că toţi oamenii au ignorat referendumul la apelul său. Or, mulţi dintre ei habar nu aveau nici de referendum, nici de apelul PCRM-ului. „Ori votezi, ori nu, tot pe-a lor iesî”, „Nişi nu-mi bat capu eu di votarea asta!” zic nişte sătence intervievate de Europa Liberă. Atitudinea asta e generată nu de chemarea PCRM-ului de a boicota referendumul, ci de o lehamite profundă, de o convingere profundă, căpătată încă în zorii tranziţiei, că politicul nu le poate îmbunătăţi viaţa.

Mai realist mi s-a părut preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, care conchide că rezultatul referendumului reflectă starea de spirit a moldovenilor dezgustaţi de declaraţiile liderilor politici şi de lupta pentru fotoliul de preşedinte. N-ar trebui însă să uităm că la lupta asta pentru funcţia de preşedinte participă activ şi candidatul democraţilor Marian Lupu.

Referendumul a trecut, viaţa continuă. Vor veni şi alte scrutine în curînd care ar putea să le provoace revelaţii, decepţii sau bucurii politicienilor autohtoni. De la o vreme politicienii moldoveni trăiesc scrutinele cu o intensitate mai mare decît populaţia...
XS
SM
MD
LG