Linkuri accesibilitate

Volatilitatea partidelor democratice versus disciplina necondiționată a electoratului comunist


Ion Jigău
Ion Jigău

Ion Jigău (CBS-AXA): „Boicotul comunist a fost clădit pe diversiuni, printre care aceea că referendumul va avea ca urmare unirea cu România”.

Sociologul Ion Jigău, directorul companiei sociologice CBS-Axa, explică diferenţa dintre sondajele de opinie care înaintea referendumului arătau că 7 din 10 alegători ar fi gata să participe la pleibiscit şi absenteismul alegătorilor.

Ion Jigău: „În primul rând sondajele sunt făcute cu un termen mai îndepărtat decât însuşi ziua referendumului, asta-i prima. A doua, determinant în prezenţa la votare este interesul faţă de referendum, intriga, să spunem aşa. Ea în referendumul dat a fost destul de joasă. Partidele din Alianţă nu au reuşit să menţină interesul faţă de referendum şi să sublinieze populaţiei că în cazul că nu vor ieşi, atunci totul va rămâne pe vechi, iar dacă vor ieşi, lucrurile se vor schimba”.

Europa Liberă: Chiar într-o lună oamenii pot să-şi schimbe atât de radical opinia?

Ion Jigău: „Oamenii iau decizia în ultimile două-trei zile şi ei şi-au schimbat radical opinia în ultimile două-trei zile. Asta datorită faptului că comuniştii au fost destul de efectivi în boicotul lor. Imaginaţi-vă într-un sat că cineva iese dimineaţă la poartă şi se uită că nimeni nu trece sau aproape nimeni nu trece spre secţia de votare, iar omul e obişnuit să meargă împreună cu toţi. Ce face el? Stă bine pe gânduri să meargă sau nu. Asta-i una. Doi – comuniştii au lansat mai multe proclamaţii, inclusiv despre unirea cu România, că referendumul este nu pentru schimbarea modului de alegere a preşedintelui, dar că va urma unirea cu România şi a avut efect. Lucru pe care Alianţa nu l-a făcut. Moldovenii nu iubesc incertitudinea, iar noi avem o situaţie politică incertă. Tocmai de aceea e mare ratingul comuniştilor. E clar comportamentul lor vizavi de o mulţime de probleme. Pe când partidele democratice au în majoritatea cazurilor un comportament imprevizibil”.

Europa Liberă: Anterior, experţii spuneau că opţiunile masive pro-referendum ale moldovenilor, aşa cum apăreau ele în sondaje, s-ar echivala cu un vot de încredere dat Alianţei de guvernare. Ce ar trebui să înţeleagă Alianţa din acest rezultat?

Ion Jigău: „În primul rând electoratul comunist susţine Partidul Comuniştilor necondiţionat, pe când electoratul democratic are cerinţe, să le spunem aşa, mai înalte faţă de partidele pe care le susţin. Tocmai prin aceasta se explică volatilitatea atât de mare a partidelor democratice. Ele apar şi dispar. În locul unui partid democratic apare altul, ei au un timp oarecare susţinători, iar apoi susţinătorii se dezamăgesc şi pleacă spre alt partid democratic, pentru că partidele democratice sunt susţinute condiţionat. Lucrul acesta de fapt este neglijat”.

Europa Liberă: În concluzie, ce învăţăminte trebuie să tragă partidele democratice de pe urma acestor rezultate?

Ion Jigău: „Pisica trebuie să prindă şoareci, ea trebuie să-i prindă, dacă nu-i prinde, nu mai este în gospodăria sa”.

Europa Liberă: Adică?

Ion Jigău: „Adică să fie efectivi şi responsabili”.

Europa Liberă: În caz contrar?

Ion Jigău: „Sunt taxaţi”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG