Linkuri accesibilitate

Presa internațională despre referendum


Financial Times: eșecul referendumului o lovitură pentru coaliția de guvernămînt de la Chișinău.


Foarte multe agenţii de presă, televiziuni şi cotidiane europene, dar şi de pe alte continente au relatat despre referendumul constituţional din Moldova, mai ales după ce duminică seară a devenit mai limpede că participarea la vot a fost insuficientă. Iar în cursul dimineţii de luni, câteva din organizaţiile media din străinătate au trecut deja la analizarea impactului eşecului asupra scenei politice moldoveneşti. Mircea Ţicudean.

Într-un articol din ediţia sa electronică, ziarul britanic „Financial Times” scrie că eşecul referendumului va duce aproape sigur la prelungirea impasului politic din Moldova şi este o lovitură pentru coaliţia de guvernământ „pro-occidentală” de la Chişinău. „Eşecul referendumului reprezintă o victorie pentru partidul comuniştilor, care a îndemnat alegătorii să boicoteze votul”, scrie FT. Ziarul adaugă însă că nu este limpede dacă alegătorii n-au mers la vot ca să pedepsească guvernarea, sau pur şi simplu pentru că s-au săturat de alegeri – întrucât referendumul a fost al treilea eveniment electoral din ultimul an.

FT notează că oficialii de la Chişinău recunosc că în interiorul coaliţiei de guvernare există disensiuni. Ziarul adaugă că aceste lupte intestine şi menţinerea vechilor structuri de putere au împiedicat guvernul să-şi ţină promisiunile, iar mulţi moldoveni de rând încă nu simt beneficiile relansării economiei.

Un articol de blog de pe site-ul revistei britanice „Economist” se intitulează „Un fiasco moldovenesc”. Autorul notează că, deşi Vlad Filat şi Mihai Ghimpu au recunoscut că una din cauzele eşecului referendumului a fost lipsa de unitate a Alianţei, nici un lider moldovean nu şi-a asumat răspunderea pentru nereuşită.

„Participarea redusă la vot – scrie autorul articolului – este de rău augur pentru firava AIE, indicând creşterea nemulţumirii populare faţă de guvern, la un an după înlăturarea de la putere a comuniştilor.” În articolul de blog de pe site-ul „Economist” se mai spune că o mare parte a electoratului moldovean continuă să dea crezare liderului comuniştilor, Vladimir Voronin şi că în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă partidele de guvernământ vor trebui să facă front comun. „În caz contrar – se mai arată pe blog - AIE trebuie să se împace cu gândul întoarcerii la putere a comuniştilor, căci este puţin probabil ca tinerii protestatari să mai iasă în stradă”. Autorul notează o remarcă de duh a secretarului Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, care a spus ieri că dacă toţi cei care au urmărit referendumul pe internet ar fi mers la vot, el ar fi fost probabil valabil.

Agenţia germană de ştiri DPA înregistrează schimburile de reproşuri din coaliţia de guvernare, după eşecul referendumului şi notează că liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a „jubilat” la auzul ştirilor. Iar agenţia franceză AFP menţionează că votul de duminică s-a desfăşurat paşnic pe întreg cuprinsul ţării, cu excepţia satului Corjova, unde suporterii comuniştilor, ajutaţi de miliţiile transnistrene, au format un cordon uman în jurul secţiei de votare, împiedicându-i pe alegători să ajungă la urne.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG