Linkuri accesibilitate

Praga: Am fost la referendum și bem cîte o berică


Ambasada Moldovei la Praga
Ambasada Moldovei la Praga

Ambasadorul Ştefan Gorda: „Instituţiile europene sunt în aşteptarea depăşirii crizei politice în Moldova”


La amiază am întâlnit alegători moldoveni la o berărie din preajma Ambasadei, sărbătorind. Printre ei şi Ghenadie Mereuţă, stabilit în Republica Cehă de aproape 3 ani.

Ghenadie Mereuţă: „Noi sărbătorim pentru că am fost la referendum şi bem câte o berică.”

Europa Liberă: Ce speraţi să schimbe votul dvs?

Ghenadie Mereuţă: „Sperăm să facă ţara noastră un pas spre Europa, spre bine. Noi stăm pe loc.”

Europa Liberă: Ce doleanţe aţi avea către viitorul şef al statului?

Ghenadie Mereuță: „Am dori să nu plătim mulţi bani pe vizele care costă câte o mie de euro sau chiar mai mult. Am vrea circulăm ca toată lumea. Românii de exemplu vin liber, doar cu paşaportul, muncesc, fac bani şi pleacă acasă”.

Soţii Ecaterina şi Vadim Beşleaga au venit să voteze chiar dacă nu stau la Praga ci într-o localitate aflată la câteva zeci de kilometri depărtare:

Europa Liberă: Cum aţi vrea să fie viitorul preşedinte?

Ecaterina Beşleaga: „Ar trebui să se gândească la popor, nu doar la propriul buzunar. Să le dea oamenilor salarii bune, să-şi ţină cetăţenii în ţară, să nu plece oamenii peste hotare ca să se poată întreţine sau să-şi construiască o casă”.

Europa Liberă: Ce ar trebui să se schimbe acasă ca să vă întoarceţi?

Vadim Beşleaga: „Totul, guvernul, Parlamentul, preşedintele – tot”.

Ambasadorul Ştefan Gorda spune că instituţiile europene ar fi în aşteptarea depăşirii crizei politice în Republica Moldova.

Ştefan Gorda: „În cadrul discuţiei pe care am avut-o cu preşedintele Republicii Cehe, Vaclav Klaus, chiar mi s-a sugerat că acele ţări care au fost candidate la Uniunea Europeană şi care au beneficiat de o stabilitate politică internă, s-au integrat mai uşor în Uniunea Europeană. Alte state care au trecut prin zone de turbulenţe şi mai trec şi acum, chiar dacă au aderat la Uniunea Europeană, nu putem spune că s-au integrat deplin în structurile comunitare şi beneficiază de facilităţile şi avantajele pe care le oferă Uniunea Europeană”.

Până la ora 16 la secţia de votare din cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Praga au votat aproape o sută de alegători.
XS
SM
MD
LG