Linkuri accesibilitate

Miza majoră a referendumului este rata de participare


Secție de votare din Chișinău
Secție de votare din Chișinău

Situații „normale” pentru cultura politică moldovenească şi pentru educaţia civică electorală din Moldova.”


Europa Liberă: Ce deosebeste referendumul, primul in istoria R. Moldova, de scrutinele care au mai fost pina acum?

Igor Boţan: „În primul rând, în cadrul acestui referendum nu există intrigă, dat fiind faptul că majoritatea cetăţenilor, în principiu, ar dori ca şeful statului să fie ales prin vot direct. Deosebirea, pe care o avem faţă de alegerile parlamentare şi locale, este că în acest referendum cea mai puternică formaţiune politică îndeamnă la boicot, iar acest partid are un nucleu tare, de 30 %. Şi cred, că comportamentul acestui partid şi a votanţilor nucleului tare va avea un efect determinant asupra ratei de participare. Partidul Comuniştilor spune, că nu se opune alegerii directe a şefului statului. Adică dacă ar participa la votare, ar îndemna cetăţenii să voteze de asemenea „pro”, precum şi Alianţa pentru Integrare Europeană. Însă miza majoră a acestui referendum este rata de participare. Şi aici Partidul Comuniştilor a procedat în defavoarea participării. De aceea ne putem aştepta la o rată aproximativ de două ori mai mică, decât rata de la alegerile parlamentare.”
Igor Boțan


Europa Liberă: În filmul zilei am văzut, că a fost o presupusă intervenţie cibernetică în sistemul de care se foloseşte Comisia electorală centrală. Din reportajele televizate am văzut, că unii încercau subtil să facă propagandă electorală în favoarea participării. Un post de televiziune spunea, că cineva din alegători insista să i se aplice ştampila, ca să nu aibă probleme la serviciu. Prin urmare, în tabloul zilei vedem mici incidente, mici excese. În ce măsură ele influenţează buna desfăşurare a plebiscitului?


Igor Boţan
: „Astfel de lucruri întotdeauna au existat. Să ne amintim de alegerile din 2005 în municipiul Chişinău, alegerile anticipate, după ce ex-primarul Serafim Urechean a părăsit Primăria şi au existat trei tentative de alegere a primarului general. Exact aceleaşi probleme legate de aplicarea ştampilei. Deci, este un lucru absolut normal pentru cultura politică moldovenească şi pentru educaţia civică electorală din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Adică, nu se pot abţine de la comentarii partidele? Sau cum?


Igor Boţan: „Ele nu se pot abţine. Dar chestia asta nu are un impact major. Astfel de lucruri se întâmplă şi în ţări occidentale. Astea sunt lucruri comune, hai să le zicem aşa. Dumneavoastră aţi atins o altă problemă – problema agitaţiei în ziua alegerilor, care este una interzisă. De aceea cred, că televiziunile, radiourile pot doar aminti, să le facă un remind cetăţenilor: Stimaţi cetăţeni, nu uitaţi că astăzi are loc alegerea şi mergeţi la votare. Adică, pentru cei care s-au determinat şi erau siguri că vor merge la votare, li se face un remind. Dar este interzis să se facă propagandă, să-i convingă pe cei, care nu aveau de gând să meargă, că uite, dacă nu mergi se va întâmpla asta, asta şi aşa mai departe. Deci, aici trebuie să facem o delimitare foarte clară. Reminding, adică reamintirea cetăţenilor este un lucru absolut normal şi cred că în situaţia în care ne aflăm astăzi, eu cred, că asta trebuie să facă, în primul rând, televiziunile. Nu autorităţile.”

Europa Liberă: Dar eu mă gândesc, că şi mai logic ar fi să fie o linişte absolută. Aşa cum se anunţă linişte într-un submarin, când toţi trebuie să tacă, să nu producă zgomot ca să fie detectaţi de sonografele duşmane. Or, atunci când comuniştii, de exemplu, fac aluzie, că pana de sistem electronic ar fi dovada că se încearcă nişte măsluiri, tot este o agitaţie. Nu?

Igor Boţan: „Sigur că este agitaţie împotrivă. Adică încearcă să-i convingă pe cetăţeni că acest referendum de la cap la coadă este o mistificare. Lucru care este incorect, dat fiind faptul că Partidul Comuniştilor are, practic, în toate secţiile de votare reprezentanţi. Reprezentanţii vor semna protocoalele finale, documente oficiale, în baza cărora se vor face bilanţurile. Şi Comisia electorală va prezenta bilanţurile Curţii Constituţionale, care va da verdictul – este acest referendum valabil sau nu. Informaţia pe care o serveşte pe parcursul acestei zile Comisia Electorală Centrală, ea este una orientativă. Pentru a arăta că uitaţi-vă, dacă la ora, de exemplu, 12.00 au participat 10 procente, iar ulterior, de exemplu, s-ar întâmpla, ca exemplu, către ora unu să participe 30 de procente, asta ar fi un semnal, că ceva nu este în regulă. Dar astfel de lucruri nu s-au întâmplat. Într-adevăr a căzut sistemul computerizat. Dar nu cred, că asta va avea un impact asupra rezultatului.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG