Linkuri accesibilitate

Duminica 5 septembrie - ziua referendumului constituțional


In aceasta dimineata, la ora 7 a început votarea în cadrul referendumului pentru modificarea articolului 78 din Constitutia Moldovei. Alegatorii sunt chemati să răspundă cu „pentru” sau „contra”, la întrebarea: „Sunteti pentru modificarea Constituției care să permita alegerea presedintelui Republicii Moldova de către întregul popor?”. Referendumul este valabil daca la el participa 33 % dintre cetăţenii cu drept de vot. Sectiile de votare sunt deschise pînă la ora 21,

La ora 7 fost deschise toate secţiile de vot din Republica Moldova, precum şi cele din străinătate. Potrivit secretarului Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, primii care au votat au fost moldovenii din China.

La ora 9 dimineata, tot potrivit Comisiei Electorale Centrale, cei mai activi alegatori au fost, în primele 2 ore de vot, cei din Nisporeni, unde prezenta a fost de 3,5 %. In Chisinau si Gagauz Yeri, prezenta a fost de 1 %.

Potrivit secretarului CEC Iurie Ciocan, citat de agentia hotnews.md, situatia este asemanatoare cu cea de la alte scrutine, cînd, în primele ore ale dimineţii, prezenta la urne este slabă, deoarece, mai ales în mediul rural, oamenii merg duminica dimineata la biserica.

Prezentîndu-se la vot, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat s-a declarat convins că referendumul va avea succes şi că în luna noiembrie vor putea fi organizate alegeri prezidenţiale si parlamentare anticipate concomitent. Vlad Filat a mai spus şi că îi înţelege pe cei din opozitie care au chemat populatia sa boicoteze referendumul.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a votat şi el în cursul diminetii, declarînd că prin votul cetăţenilor se va pune punct blocajului constituţional din Moldova. Mihai Ghimpu a spus că pentru a se economisi bani, ar fi bine ca alegerile parlamentare anticipate şi cele prezidenţiale sa aibă loc deodată, şi că, în aceasta eventualitate, Partidul Liberal va avea propriul candidat la funcţia de preşedinte.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu a declarat presei, după ce a votat ca este o zi deosebită pentru întregul popor exprimindu-şi speranta că, dupa acest referendum, Moldova va deveni mai stabilă politic si "ne vom putea preocupa de lucruri serioase, prioritare pentru republica Moldova".

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG