Linkuri accesibilitate

6.09 - București: Sondajul de opinie Metromedia Transilvania.


Sondajul sugerează o creştere spectaculoasă a lui Ion Iliescu, care ajunge la 41, 6 %, în timp ce PDSR-ul a reuşit să constituie, fără probleme, majoritatea parlamentară, obţinînd 51, 9 %.


6 septembrie 2000.

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Andreea Pora).

Sondajul de opinie Metromedia Transilvania.


Metromedia Transilvania a dat astazi publicităţii un sondaj de opinie realizat la solicitarea PDSR şi a Forumului Democrat Roman condus de Răzvan Teodorescu. Potrivit acestui sondaj, Ion Iliescu şi PDSR se află în revenire de formă, prin comparaţie cu ultimele doua sondaje de opinie date publicităţii în luna august. Pe o pozitie delicată s-ar afla, conform acestui sondaj, ApR si CDR 2000, în timp ce Isărescu şi Stolojan ar continua să acumuleze procente superioare celor cu care sunt acreditate CDR 2000 si respectiv, PNL.(...)

Comparativ cu alte sondaje de opinie efectuate în luna august, se constată o creştere spectaculoasă a lui Ion Iliescu, care ajunge la 41, 6 %, în timp ce PDSR-ul a reuşit să constituie, fără probleme, majoritatea parlamentară, obţinînd 51, 9 %. Rezultatele extrem de bune obţinute de principalul partid de opozitie şi de liderul său, ar putea fi parţial explicate şi prin faptul ca sondajul Metromedia a fost făcut la comanda PDSR, care este principalul beneficiar, alaturi de Forumul Democrat Roman, condus de Răzvan Teodorescu.

Este interesant că, atăt în sondajul CURS din 17 august cît şi în cel al BCS din aceiaşi lună, on Iliescu şi PDSR nu erau cotaţi cu mai mult de 36 %, cifre care s-au menţinut constante de la ieşirea din cursa prezidenţială a lui Emil Constantinescu.

In ce-i priveşte pe ceilalţi candidaţi la alegerile prezidenţiale, Teodor Stolojan pierde peste 6 procente faţă de luna august, ajungînd acum la 13, 5 %. In timp ce Mugur Isărescu este în creştere cu 8 procente depăşind acum, 23%. (...)

De remarcat faptul că toţi candidaţii la preşedinţie nu sunt „locomotive” pentru partidele lor, avînd scoruri inferioare acestora, iar Mugur Isărescu, deşi obţine cu mult peste CDR 2000 nu reuşescte să îmbunătăţească percepţia negativă a acesteia. Pe de altă parte, se mai constată că intrarea în cursă a lui Isărescu nu reduce şansele lui Iliescu, acesta luînd, cele mai multe voturi de la Stolojan, Meleşcanu şi Roman şi prea puţine de la Iliescu. (...)

Interesant mai este că nici unul din actualii candidaţi la prezidenţiale, cu excepţia lui Ion Iliescu, nu este vazut de electorat ca potrivit pentru funcţia de preşedinte, scorurile oscilînd între 7 % Meleşcanu, 21 % Isarescu şi 16 % Stolojan, ci pentru cea de prim ministru - cazul lui Stolojan şi Isărescu, sau pentru cea de simplu ministru - Roman şi Meleşcanu.
XS
SM
MD
LG