Linkuri accesibilitate

5.09 - București: Intîlnire la Bruxelles: Gunther Verheugen - Petre Roman.


Gunther Verheugen
Gunther Verheugen

Gunther Verheugen: „I-am cerut lui Petre Roman să grăbească procesul implementării legislaţiei europene şi să instaleze un mecanism instituţional de monitorizare a acestei implementări.”


5 septembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Dan Alexe).

Intîlnire la Bruxelles: Gunther Verheugen-Petre Roman.

Întîlnirea dintre Gunther Verheugen, comisarul însărcinat cu problema extinderii Uniunii Europene şi şeful diplomaţiei romanesti, Petre Roman s-a încheiat cu o conferinţă de presa comună. Un subiect abordat cu insistenţă a fost solicitarea Bucureştiului de ridicarea vizelor Schengen pentru cetăţenii romani.

Ministrul roman de externe Petre Roman s-a întilnit mai întîlnit cu Javier Solana, coordonatorul politicii externe şi de securitate a Uniunii şi după aceea cu Gunther Verhoegen, comisarul european responsabil cu extinderea UE. Petre Roman şi Gunther Verhoegen au tinut o conferinţă de presă comună în care au expus principalele puncte discutate în timpul întrevederii. Si, de asemnea, ce nu s-a discutat. Nu s-a discutat, a spus Verheugen, numărul de capitole suplimentare a căror negociere se spunea că ar putea fi lansată înainte de sfîrşitul anului. Gunther Verheugen a spus că este prea devreme pentru asta. El a ţinut însă să reafirme că extinderea Uniunii este principala prioritate a actualei Comisii Europene.

Spunînd asta, Verheugen făcea, de fapt, o pledoarie pro domo, după ce a fost acuzat că ar căuta să blocheze procesul extinderii europene în urma unui nefericit interviu de săptămîna trecuta. In acelasi timp, Gunther Verheugen a declarat urmatoarele: „I-am cerut lui Petre Roman să grăbească procesul implementării legislaţiei europene şi să instaleze un mecanism instituţional de monitorizare a acestei implementări.” Lucru cu care, ministrul de externe Petre Roman s-a declarat de acord.

Principalul subiect al întrevederii a părut a fi acela al ridicării vizelor. Comisia Europeană, a spus Gunther Verheugen sprijină ridicarea vizelor pentru romani şi bulgari, ca şi Parlamentul European. Asta depinde însă acum de Consiliul de ministri al Uniunii, altfel zis, de capitale, de guvernele ţărilor membre. (...)

Vizele pentru romani şi bulgari par că vor mai dura o vreme, cu atît mai mult cu cît, începînd de astăzi, o ţară precum Belgia a reintrodus, în mod surprinzător, vizele pentru slovaci. Sigur, la origine, este vorba de dorinţa de a pune capăt afluxului de romi, proveniţi din Slovacia, dar Belgia se alătură în acest fel, Marii Britanii, Irlandei şi Danemarcei, ţări pentru care slovacii au în continuare nevoie de viză. (...)
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG