Linkuri accesibilitate

Proteste sociale și antiprezidențiale în Franța


In Franţa au loc proteste împotriva expulzării romilor, o măsură decisă de guvernul de la Paris, in ceea ce autorităţile franceze spun că este o acţiune împotriva infracţionalităţii. In ultimele săptămîni peste 1000 de romi, din Romania şi Bulgaria au fost deportaţi din Franţa de autorităţi. Potrivit sondajelor de opinie 2 din 3 francezi susţin măsurile adoptate de guvernul François Fillon impotriva romilor.
Protestatarii au scandat lozici impotriva preşedintelui Nicolas Sarkozy si politicilor sale. Ei au criticat şi propunerea guvernului francez de a ridica cetăţenia franceză imigranţilor care sunt găsiţi vinovaţi că ar fi atacat poliţisti cît şi politica în domeniul pensiilor. Ieri, preşedintele Sarkozy a spus că rămîne ferm şi că va impune creşterea vîrstei de pensionare de la 60 la 62 de ani. Sindicatele au anunţat organizarea unei greve nationale pentru marti, 7 septembrie.
Politica Franţei in domeniul imigraţiei a fost criticată pe plan internaţional atît de organizatiile pentru apărarea drepturilor omului cît si la nivelul Comisiei Europene.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG