Linkuri accesibilitate

Remanierea guvernamentală controversată de la București


Emil Boc, un premier nedorit de români
Emil Boc, un premier nedorit de români

Trei români din patru nu mai au încredere în premierul Emil Boc, iar peste 40 % i-ar vrea demisia.


Remanierea guvernului roman puncteaza prima ruptura majora dintre presedintele Traian Basescu si Partidul Democrat Liberal din care provine, formatiune, care detine in acest moment cele mai multe portofolii din executiv. Guvernul roman condus in continuare de Emil Boc se afla intr-o groapa de potential, fiindca,
potrivit sondajelor, doar 10 la suta din electorat ar mai fi de accord cu romanerea premierului la cirma tarii.

Trei romani din patru nu mai au incredere in premierul Emil Boc, iar peste 40 % i-ar vrea demisia. Cu toate acestea fruntasii partidului de guvernamint au hotarit ca Emil Boc trebuie sa ramina in continuare la manetele de comanda ale executivului roman, iar schimbarile facute sint doar cosmetice, in ciuda faptului ca doi dintre baronii democrat-liberalilor au parasit cabinetul. Este vorba despre fostii deacum ministrii ai Economiei, Adrian Videanu si al Transporturilor, Radu Berceanu, care aveau o imagine negativa. In locul lor au venit insa personaje agreate tot de vechea garda senatorul: Ion Ariton, fost prefect se Sibiu a fost instalat in fotoliul Ministerului Economiei, iar deputata, Anca Boagiu a preluat Transporturile. Ministerul de Finante considerat cel mai dificil in aceasta perioada a fost incredintat deputatului de Brasov, Gheorghe Ialomiteanu. La
agricultura a fost numit un nationalist cu state vechi, Valeriu Tabara si la Ministerul Muncii deputatul de Bistrita Ioan Botis.

Nici unul dintre noii veniti nu face parte din gruparea reformatoare a partidului de guvernamint, dar presedintele Traian Basescu a fost nevoit sa-i accepte pe toti pentru a nu da apa la moara crizei interne din propriul sau partid. In acelasi timp le-a spus ca trebuie sa le explice romanilor ca mai urmeaza un an de austeritate si ca la rindul lor ministrii trebui sa impuna austeritatea in propriile ministere.

Opozitia a criticat deja remanierea facuta de premierul roman in cuvinte destul de dure: seful socialistilor, Victor Ponta a spus ca „au fost inlocuiti hotii cu prostii”, in vreme ce presedintele liberalilor, Crin Antonescu a spus pe un ton acid ca alegerea intr-o masura covirsitoare a oamenilor care si-au dovedit loialitatea politica pentru portofoliile remaniate demonstreaza ponderea „sufocanta” a partinicului asupra actului guvernarii.

Noua formula guvernamentala din Romania nu aduce o plus valoare profesionala, iar presedintele Traian Basescu a lasat sa se inteleaga acest lucru printr-un gest evident: l-a numit pe proaspat remaniatul ministru al agriculturii, Mihail Dumitru, sef al comisiei de specialitate de la presedintie. Ajustarile aduse executivului roman nu satisfac nici nemultumirile opiniei publice, nici exigentele sefului statului, iar pe termen scurt si mediu vor avea efecte negative nu doar asupra actului de guvernare, ci si asupra partidului aflat la putere, cu atit mai mult cu cit opozitia pregateste un cabinet din umbra si o motiune de cenzura pentru schimbarea puterii.
XS
SM
MD
LG