Linkuri accesibilitate

Transnistria, o colibă leninistă.


Apelul de ieri a liderului communist, Vladimir Voronin, către cetăţeni în care acesta îi îndeamnă insistent să nu participe la referendum, desenîndu-le perspective sumbre ulterioare cum ar fi ieşirea Moldovei din CSI, unirea cu România şi aderarea la NATO este publicată integral de mai multe ziare, printre care Comunistul, Puls şi Moldova Suverană.

Panorama însă, dimpotrivă, numeşte referendumul de duminică „istoric”, îi îndeamnă pe cetăţeni să nu creadă în sperietori false şi să meargă la vot, fiind atenţi şi la eventuale nereguli, pe care să le samnaleze cui trebuie, inclusiv ziarului. Ziarul mai afirmă că preţurile la pîine ar fi ieşit de sub control, iar despre manifestările prin care Tiraspolul şi-a marcat ieri ceea ce crede a fi 20 de ani de independenţă, ziarul înserează declaraţia interimarului Ghimpu în care acesta compară Transnistria cu o colibă leninistă care, precum păţesc toate lucrurile artificiale, se va destrăma odată şi odată.

La acelaşi subiect se referă şi Timpul, care numeşte „sfidare deschisă a Chişinăului” felicitarea adresată Transnistriei de către Ministerul rus de externe prin vocea ambasadorului Kuzmin. Valentina Baciu de la această publicaţie a vizitat în ajun două sate din regiune şi împărtăşeşte cititorilor obsarvaţiile sale, unele dintre care ar fi că oamenii de acolo sunt zgîrciţi la vorbă, se uită suspect la oricine le păşeşte pragul localităţii şi-i îndeamnă pe jurnalişti să nu scrie de rău de Transnistria.

Jurnal de Chişinău continuă „lupta cu mafia” iniţiată sub genericul „Plahotniuc, un Berlusconi al Moldovei”, astăzi cu nişte amănunte curioase, cum ar fi, spre exemplu, cel că, aşa cum afirmă ziarul, CSJ ar fi refuzat să examineze dosarul „CODRU”, în urma vînzării căruia statul ar fi fost prejudiciat în folosul lomului de afaceri VP cu vreo 160 mln. lei, sau cel că un raport al Curţioi de Conturi care indica la acest prejudiciu ar fi fost scos de pe ordinea de zi a Parlamentului la solicitarea preşedintelui fracţiunii democrate, Marian Lupu.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG