Linkuri accesibilitate

„Sîntem 100 % pregătiți pentru a desfășura referendumul”


Iurie Ciocan, secretarul CEC, răspunde întrebărilor Europei Libere.


Duminică, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, cetăţenii vor fi chemaţi la urne pentru un referendum constituţional… Dacă o majoritate prevăzută de legislaţie va spune poimâine „da”, un articol din constituţie va fi aprobat prin votul direct al cetăţenilor… În rest, se va vedea dacă e bine sau rău pentru un stat ca Republica Moldova sau dacă – şi când – şi alte articole constituţionale, dacă nu întreaga Constituţie, vor fi supuse examenului democraţiei directe… Rămâne de văzut, iar deocamdată urmează să aflăm cât de pregătite sunt autorităţile statului pentru plebiscitul de duminică şi vom avea o convorbire în acest sens cu secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.

Europa Liberă: Domnule Ciocan, aveţi acum, alături de colegii Dvs, sentimentul datoriei împlinite în privinţa pregătirii pentru buna desfăşurare a acestui referendum, simbolic, oarecum istoric pentru Republica Moldova?

Iurie Ciocan: Noi ajungem către punctul de realizare a planului nostru de acţiuni preconizat pentru organizarea referendumului. Azi e ultima zi de campanie electorală, este ultima zi cînd partidele politice îşi mai pot expune public poziţiile sale vizavi de opţiunea acestui referendum, maine intrăm în ziua silenţioasă şi duminică nemijlocit va avea loc referendumul. Toate birourile sunt funcţionale, funcţionarii electorali au fost suficient de pregătiţi, buletinele ieri - astăzi, sunt distribuite în teritorii. În principiu, aş putea constata că noi suntem sută la sută pregătiţi pentru a desfăşura referendumul.
Iurie Ciocan


Europa Liberă: Circa două milioane 660 de mii de votanţi sunt aşteptaţi, dle Ciocan, la urne duminică, potrivit listelor electorale. Ce siguranţă există că toţi aceşti cetăţeni sunt sănătoşi, la locul unde se declară că sunt, şi cu mulţi ani înainte de a fi lungiţi lângă o fanfară cu toate rudele bocind împrejur?


Iurie Ciocan: Înţeleg ce aveţi dv. în vedere. Noi am atras o atenţie deosebită inclusiv acestei probleme. Am colaborat foarte activ cu primăriile, chiar uneori colaborarea noastră era destul de fierbinte şi chiar ieşeau scîntei, dar oricum eu cred că rezultatele vor fi deopotrivă.

Europa Liberă: Înţelegem că responsabilitatea pentru corectitudinea listelor alegătorilor rămâne – până la punerea la punct al unui registru electronic al alegătorilor - pe seama primăriilor… Ce i se poate întâmpla unei primării, de exemplu, care a umblat într-un mod necinstit la liste, de fapt?


Iurie Ciocan: Absolut corect menţionaţi Dvs. vizavi de responsabilităţi, dar ce i se poate întîmpla unui primar? Deci, atîta timp cît dînşii nu comit careva infracţiuni sau careva fraude, nu li poate întîmpla nimic – rămîne la conştiinţa lor calitatea acestor liste. Și dacă se va proba că au votat persoane decedate ori altfel de fraude au fost admise, atunci persoanele vinovate urmează să fie trase la răspundere.

Europa Liberă: Boicotarea referendumului la care a invitat o forţă politică sau alta a influenţat în vreun fel buna funcţionare a instituţiilor statului abilitate cu asigurarea condiţiilor de vot pentru referendum?


Iurie Ciocan: Eu cu toată responsabilitatea declar că noi pînă în prezent nu am avut nici un caz de sabotare a referendumului din partea autorităţilor publice locale, inclusiv care sunt administrate de către aleşii locali, aleşi pe listele listelor partidelor politice ale celor patru care au declarat oficial că vor îndemna alegătioorii să nu vină la referendum. Noi am constat discrepanţă între declaraţiile politice şi acţiunile practice ale acestor aleşi locali. Şi bine că e aşa, cînd se divizează politicul de administrativ.

Europa Liberă: Votarea peste hotare – motiv pentru refrenul actualei opoziţii despre posibilităţi ascunse de denaturare a votului. Aţi avut mereu o replică în acest sens. V-o menţineţi? Şi cu ce argumente?


Iurie Ciocan: Eu am menţionat în mai multe rînduri că de fiecare dată partidele din opoziţie au anumite suspiciuni vizavi de calitatea procesului electoral – este o retorică absolut clară pentru noi – şi de fiecare dată încercăm să acordăm mai multa atenţie partidelor de opoziţie pentru a calma spiritele şi a clarifica situaţiile pînă în ziua evenimentului electoral. Noi, conform legii, am acreditat observatori şi continuăm să facem acest lucru şi astăzi, în fiecare birou electoral, inclusiv cele 78 din afara ţării, sunt reprezentanţi ai celor cinci partide reprezentate în Parlament; inclusiv ai partidului de opoziţie, deci dînşii au toate posibilităţile prin intermediul observatorilor să monitorizeze situaţia îndeaproape şi să-şi creeze opinii proprii despre asta.

Plus la asta noi am adoptat un şir de măsuri de securizare a procedurii de votare şi am şi educat alegătorii; pentru prima dată în birourile electorale va fi afişat un poster prin care li se va atrage atenţie alegătorilor la faptul că falsificarea cu orice mijloace a rezultatelor referendumului este o infracţiune şi dînşii oricum pînă la sfîrşit se vor î ntîlni cu procurorii dacă vor încerca să voteze de două ori.

Europa Liberă: Actele de identitate pe care pot să le prezinte cetăţenii pentru a vota legal - şi sunt mai multe, unele expirate - ar putea fi utilizate pentru manipulări ?

Iurie Ciocan: Răufăcătorii întotdeauna vor găsi soluţii cum să-şi facă treaba lor neagră, dacă vor dori să facă acest lucru.

Europa Liberă: Dar se vor întîlni cu procurorii, cum spuneţi dv...

Iurie Ciocan: Asta am vrut să zic. Noi încercăm să creăm reguli de joc clare şi transparente şi cu o finalitatea legală pentru fiercare alegător. Într-adevăr, noi am acceptat participarea la votare şi în baza actelor de identitate expirate. Expertiza pe care am primit-o de la specialiştii de la centrele de documentare şi evidenţa a populaţiei este că oricum cetăţeanul este identificat în baza acestui act, chiar dacă este expirat. Asta pe de o parte, iar pe de altă parte – în R. Moldova, în conformitate cu datele deţinute în registrul de evidenţa a populaţiei, circa jumătate de milion de cetăţeni au acte de identitate expirate – 314 mii deţin paşapoarte expirate şi 127 de mii şi ceva – deţin buletine de identitate expirate. Este o cifră impunătoare care nu poate să ne scape din atenţia noastră.

Europa Liberă: Înţelegem, dar poate că ar fi trebuit să se ia unele măsuri pentru a se îndrepta această stare de lucruri, pentru că devine ridicol – paşapoarte ale unui stat care de mult şi-a dat obştescul sfîrşit sunt utilizate de o imensitate de cetăţeni...

Iurie Ciocan: Dacă vă referiţi la paşapoartele de tip sovietic – acestea, în conformitate cu o hotărîre de guvern, sunt extinse pe termen nelimitat şi atîta timp cît această hotărîre este valabilă şi legală, noi urmează să o îndeplinim şi atît...

Europa Liberă: Haideţi să mai precizăm odată pentru toţi cei care n-au avut urechi de auzit şi ochi de văzut până acum: pentru ce sunt chemaţi la vot şi ce va urma – tehnic – după ce rezultatele referendumului vor fi – dacă vor fi – validate.

Iurie Ciocan: Acest referendum este organizat pentru a modifica articolul 78 din Constituţia R. Moldova, cu expunerea noii redacţii a acestui articol, priun care se stipulează clar alegerea preşedintelui de către întreg poporul R. Moldova. Acum, articolul 78 prevede alegerea preşedintelui prin votul în Parlament, de către deputaţi. În buletinul de vot pregătit pentru acest referendum este înscris nemijlocit proiectul de lege, în partea de sus al buletinului de vot, în întregime – atît în limba de stat, cît şi în limba rusă – pentru localităţile care au solicitat buletine în limba rusă.

În partea de jos a buletinului este scrisă întrebarea supusă referendumului – sunteţi dv. pentru ca Constituţia să fie modificată şi introdusă alegerea directă a preşedintelui de către întreg poporul - şi două variante de răspuns – pentru sau contra. Cetăţeanul care va dori să meargă la acest referendum, urmează în limita acestor două opţiuni să aplice ştampila votat care va fi disponibilă în cabina de vor secret. Actele de identitate care trebuie remarcate – cetăţenii în interiorul R. Moldova votează cu buletin de identitate, însoţit numaidecît de fişa de însoţire, se mai acceptă forma provizorie F9, pentru cei ce nu au act de identitate permanent, se mai acceptă paşapoartele de tip ex-sovietic şi militarii în termen votează în baza certificatului de ostaş. În afara ţarii se votează exclusiv cu paşaportul pentru intrări–ieşiri din ţară.

Europa Liberă: Vă mulţumim foarte mult, domnule Ciocan.
XS
SM
MD
LG